Adminis.ro reprezintă portalul administrației ieșene

Regional

Neamț: Noaptea este un bun sfetnic

Noaptea este un bun sfetnic. Decizia firmei Publiserv de a efectua lucrările de asfaltare pe timp de noapte pentru a minimiza impactul asupra traficului este un exemplu de abordare responsabilă și eficientă a problemelor urbanistice. Este adevărat că lucrările de infrastructură pot provoca disconfort semnificativ locuitorilor. Alegerea de a lucra noaptea este o strategie care poate îmbunătăți considerabil experiența cetățenilor.

Motivul pentru care firmele private nu adoptă întotdeauna programe similare poate varia.

Iată câteva posibile explicații:

  1. Costurile suplimentare. Deși Publiserv reușește să obțină un profit de 5% chiar și cu plăți pentru muncă nocturnă, firmele private pot considera că costurile suplimentare asociate cu muncitorii care lucrează noaptea. Ora de lucru mai mare, sporuri, eventuale penalizări legale, acestea depășesc beneficiile economice.
  2. Planificarea proiectelor. Firmele private pot avea constrângeri de timp sau planificare care le împiedică să efectueze lucrări noaptea. Uneori, termenele limită sunt extrem de stricte, ceea ce necesită o utilizare maximă a timpului de lucru de zi.
  3. Impactul asupra angajaților: Munca pe timp de noapte poate afecta sănătatea și bunăstarea angajaților. Unele companii ar putea să evite programul de noapte din cauza riscurilor asociate oboselii și tulburărilor de somn, ceea ce, pe termen lung, ar putea afecta productivitatea.
  4. Cultura corporate: În multe firme private, există o cultură a muncii care favorizează programul de zi. Impunerea unui program nocturn poate fi privită ca o schimbare radicală care ar putea întâmpina opoziție din partea angajaților.
  5. Piața concurențială: Firmele private ar putea fi axate pe maximizarea profitului pe termen scurt, mai degrabă decât pe soluții sustenabile care ar putea îmbunătăți imaginea companiei pe termen lung.
  6. Reglementări: Există situații în care reglementările locale sau naționale nu permit lucrul pe timpul nopții din diverse motive (zgomot, impact asupra comunității etc.), ceea ce limitează opțiunile firmelor private.

Citește și: Acces gratuit la 11 Muzee Iași pe 3 Septembrie

Adoptarea unor măsuri similare cu cele ale Publiserv de către firmele private ar putea beneficia atât angajatorii, cât și comunitățile, prin reducerea aglomerației și îmbunătățirea eficienței procesului de lucru, dar este nevoie de o evaluare a costurilor, a beneficiilor și a impactului pe termen lung asupra angajaților și comunității.

Fii alături de noi pe Facebook și Instagram pentru a fi primul informat!

octombrie 25, 2024

Ciolacu – „Regiunea are nevoie urgentă de...

octombrie 25, 2024

Spitalul Județean va primi primul angiograf performant....