Adminis.ro reprezintă portalul administrației ieșene

Știri​

Proiectul Autostrăzii Unirii A8 avansează pe drumul birocratic

Proiectul Autostrăzii Unirii A8 avansează pe drumul birocratic

Proiectul Autostrăzii Unirii A8 în sectorul Ieșean avansează pe drumul birocratic

Autostrada Unirii A8 face progrese semnificative în sectorul ieșean, intrând în ultima fază a procesului birocratic. După aprobarea de ieri de către Ministerul Transporturilor, sectorul urmează să fie evaluat de o comisie reunită a mai multor ministere. Ulterior, Executivul va adopta o hotărâre de guvern esențială pentru lansarea licitațiilor de proiectare și execuție.

În prezent, sectorul ieșean al A8 a obținut deja avizul Consiliului tehnico-economic al Ministerului Transporturilor, după ce a trecut de acordul de mediu și de comisia tehnico-economică de la Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere. Este de așteptat ca comisia interministerială să finalizeze evaluarea în această lună.

Acest sector al autostrăzii, care va cuprinde 101 poduri și 14 tuneluri, va începe toamna cu avizele necesare pentru continuarea proiectului. Anul trecut, sectorul montan a parcurs un traseu birocratic similar într-un interval de doar două săptămâni. Eforturile coordonate ale politicienilor PSD și PNL ieșeni au fost esențiale pentru avansarea proiectului.

Citește și: Mircea Geoană și-a dat demisia de la NATO

Rămâne de văzut dacă aceeași colaborare eficientă se va repeta pentru cei 93 km ai A8 din județul Iași.

Proiectul include și:

  • 11 noduri rutiere,
  • 4 spații de servicii,
  • centre de întreținere și coordonare,
  • precum și 6 parcări de scurtă durată.

Costul estimat al acestui sector este de 26,39 miliarde lei, fără TVA, ceea ce se traduce într-un cost de aproape 57 milioane de euro pe kilometru.

Secretarul de stat Ionel Scrioșteanu a subliniat că sursa de finanțare provine din fonduri europene nerambursabile. El a menționat că lucrările la podul de peste Prut vor începe în primăvară și că va exista o legătură temporară cu drumurile existente. Scrioșteanu a asigurat că se va depune tot efortul necesar pentru finalizarea rapidă a proiectului.

Podul de la Ungheni va marca capătul A8, care va începe în zona localității Moțca, va trece pe la sud de Pașcani și la nord de Tg. Frumos, Podu Iloaiei, și va ocoli municipiul Iași pe la nord, înainte de a ajunge la podul peste Prut.

sursa: ziarudeiasi.ro

Fii alături de noi pe Facebook și Instagram pentru a fi primul informat!

Primăria Iași

octombrie 24, 2024

Doi tineri au ajuns la Spitalul Sf....
Primăria Iași

octombrie 24, 2024

Evaluarea activității IPJ . Inspectoratul de Poliție...
Primăria Iași

octombrie 24, 2024

A crescut numărul cazurilor de infecții respiratorii...
Primăria Sinești

octombrie 24, 2024

„Crater” apărut pe drumul județean 207A din...