Adminis.ro reprezintă portalul administrației ieșene

Mediu

Alertă de poluare cu praf la Iași

Alertă de poluare cu praf la Iași

Alertă de poluare cu praf la Iași: Niveluri de PM10 depășite de patru ori

Iașiul a fost afectat de o creștere semnificativă a poluării cu praf în perioada 3-5 septembrie. Conform Agenției pentru Protecția Mediului (APM) Iași, nivelurile de PM10 (praf fin) au depășit de patru ori valorile medii zilnice admise. Aceasta a fost cauzată de o masă de aer încărcată cu particule de praf din deșertul Karakum, situat în centrul și sud-vestul Asiei.

Începând de marți după-amiază, stațiile de monitorizare a calității aerului din Iași au înregistrat o creștere abruptă a concentrațiilor de PM10. Valoarea maximă orară a fost observată la ora 18.00, cu valori de 3-4 ori mai mari decât limitele permise. Astfel, valorile măsurate au fost: IS-1 la 126.55 μg/m³, IS-2 la 148.26 μg/m³, IS-4 la 217.21 μg/m³ și IS-5 la 158.88 μg/m³.

Citește și: Parc eolian de mari dimensiuni în județul Iași, amplasat pe terenuri din cinci comune

După acest vârf, concentrațiile de PM10 au început să scadă constant în timpul nopții.

Miercuri dimineață, după ora 03.00, toate stațiile de monitorizare au raportat valori sub limita zilnică de 50 μg/m³. Aceasta este considerată sigură pentru sănătatea umană.

Agenția Națională de Meteorologie (ANM) a confirmat că acest episod de poluare a fost provocat de particulele de praf. Acestea au fost aduse din deșertul Karakum. APM Iași recomandă persoanelor sensibile, inclusiv diabeticilor, celor cu imunitate scăzută, sau celor cu boli neurologice, cardiace și respiratorii, să evite ieșirile și activitățile intense în aer liber în timpul acestor episoade de poluare.

De asemenea, APM Iași a menționat că, în ceea ce privește alți indicatori de poluare, valorile nu au fost semnificativ mai mari. Toate acestea comparativ cu zilele anterioare. Măsurătorile recente privind radioactivitatea nu au indicat depășiri ale limitei naturale. Comunicatul a fost emis de ing. Galea Temneanu, director executiv al APM Iași.

Fii alături de noi pe Facebook și Instagram pentru a fi primul informat!