Adminis.ro reprezintă portalul administrației ieșene

De interes

Autostrada A8 este realizată în proporție de 18%

Autostrada A8 este realizată în proporție de 18%. Autostrada A8, care va traversa zona Moldovei, este în prezent în stadiu de execuție doar pe două porțiuni: lotul Târgu Mureș-Miercurea Nirajului și secțiunea III Leghin-Târgu Neamț. Restul secțiunilor sunt fie în faza de licitație, fie stagnante. Deși există întârzieri mari, se preconizează că lucrările ar putea începe în septembrie pentru secțiunea din Moldova.

Relieful din zona Moldovei, caracterizat de diferențe mari de altitudine și soluri argiloase predispuse la alunecări de teren, face construcția autostrăzii extrem de dificilă. Secțiunea Târgu Mureș-Miercurea Nirajului, a cărei valoare este de 2,46 miliarde de lei, ar trebui să înceapă în ianuarie 2025.

Citește și: Noi oportunități de angajare în spitale

Toate acestea, în cazul în care nu apar alte întârzieri. Secțiunea montană, una dintre cele mai complexe din țară, are o valoare estimată de 3,9 miliarde de lei.

Deși unele loturi au avansat, altele, precum Leghin-Târgu Neamț, stagnează de un an. Președintele Asociației „Hai că se poate”, Irinel Bucur, subliniază că licitațiile pentru celelalte loturi întârzie nejustificat. Toatea acestea, deși documentația necesară a fost aprobată încă din 2023. Costurile ridicate ale proiectului, în special pentru segmentul Târgu Neamț-Iași-Ungheni, au stârnit controverse din cauza tunelurilor cu trei benzi, estimate la cinci miliarde de euro.

Fii alături de noi pe Facebook și Instagram pentru a fi primul informat!