Adminis.ro reprezintă portalul administrației ieșene

De interes

Spectacolul astronomic pe cerul României

Spectacolul astronomic pe cerul României. În noaptea de 17 spre 18 septembrie 2024, România va putea observa o eclipsă parțială de Lună. Acest fenomen astronomic rar va putea fi urmărit și în alte părți ale lumii. În America de Nord și de Sud, eclipsa va fi vizibilă în seara de 17 septembrie. În Africa și Europa, ea va putea fi admirată în dimineața de 18 septembrie.

Specialiștii de la Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu” au oferit detalii despre fenomen. Spre deosebire de eclipsele de Soare, nu este necesară protecția ochilor pentru a observa această eclipsă. Fenomenul va debuta în București la ora 03:39, când Luna va intra în penumbra Pământului. Evenimentul va avea loc la granița dintre constelațiile Aquarius și Pisces.

Punctul maxim al eclipsei

Punctul maxim al eclipsei va fi atins la ora 05:44, când 4% din suprafața Lunii va fi umbrită. În acest moment, Luna va părea mai mare și ușor mai întunecată. După acest punct, strălucirea Lunii va reveni treptat, fenomenul încheindu-se complet la ora 07:05. La București, Luna va apune în timp ce va ieși din penumbră, oferind un spectacol deosebit.

Vezi și: Secret Service a împiedicat o nouă tentativă de asasinat împotriva lui Donald Trump.

În timpul eclipsei, planeta Saturn va fi vizibilă în apropierea Lunii. Prezența acesteia va adăuga un plus de farmec evenimentului ceresc. Românii pasionați de astronomie și cei care se trezesc devreme vor avea ocazia să urmărească un fenomen spectaculos. Eclipsa de Lună va rămâne unul dintre cele mai așteptate momente astronomice ale anului 2024 în România.

Pentru cei care nu pot urmări fenomenul, mai multe observatoare astronomice vor oferi transmisii live. Evenimentul reprezintă o oportunitate rară pentru pasionații de astronomie de a urmări o eclipsă parțială de Lună chiar din țara noastră.

Fii alături de noi pe Facebook și Instagram pentru a fi primul informat!