România introduce un nou tratament bazat pe imunoterapie pentru limfomul folicular (LF) recidivat sau refractar. Această terapie, disponibilă din această lună, este oferită de compania Roche și este complet compensată pentru pacienți.
Limfomul folicular este a doua cea mai frecventă formă de limfom non-Hodgkin, având o evoluție lentă. Aproximativ 20% din cazuri sunt limfom folicular. Boala afectează în principal persoanele de peste 60 de ani. Adesea, simptomele sunt minime sau absente, ceea ce îngreunează detectarea timpurie. Când apar simptome, acestea includ umflături nedureroase la gât, axile sau inghinal, transpirații nocturne, febră și pierdere inexplicabilă în greutate.
Limfomul folicular este în general greu de tratat, cu opțiuni limitate pentru vindecare. Pacienții pot supraviețui aproximativ zece ani după diagnostic, dar boala este adesea marcată de recidive și perioade de remisie. De fiecare dată când recidivează, tratamentul devine mai complex și mai puțin eficient. Progresia precoce poate influența negativ prognosticul pe termen lung.
Vezi și: Dăm curent Republicii Moldova.
„Limfomul folicular rămâne incurabil, iar recidiva poate limita răspunsul la tratamentele successive. Această nouă terapie reprezintă un avans important pentru pacienții cu limfom recidivat sau refractar, oferindu-le opțiuni suplimentare,” a declarat Prof. Dr. Horia Bumbea, medic primar la Spitalul Universitar de Urgență București.
Limfoamele sunt tumori ale sistemului limfatic, care include țesuturi și organe ce produc și transportă limfocite, celule albe esențiale. Când aceste celule cresc necontrolat, se formează tumori care pot apărea oriunde în corp.
Anual, la nivel mondial, sunt diagnosticate peste 100.000 de cazuri de limfom folicular. În România, aproximativ 400 de persoane primesc acest diagnostic în fiecare an.
Fii alături de noi pe Facebook și Instagram pentru a fi primul informat!