Adminis.ro reprezintă portalul administrației ieșene

De interes

Sprijin financiar UE: 120 de milioane de euro pentru fermierii din cinci ţări

Sprijin financiar UE: 120 de milioane de euro pentru fermierii din cinci ţări. Comisia Europeană a propus alocarea a 119,7 milioane de euro din rezerva pentru agricultură pentru sprijinirea fermierilor afectați de condiții meteorologice nefavorabile. Cinci state membre vor beneficia de aceste fonduri, printre care și România. Alte state beneficiare sunt Bulgaria, Germania, Estonia și Italia.

Măsura vine ca răspuns la pierderile suferite de fermieri în urma fenomenelor climatice extreme din primăvara și vara anului 2024. Potrivit propunerii, România va primi o alocare de 21,6 milioane de euro, iar Bulgaria va beneficia de 10,9 milioane de euro. Germania va primi 46,5 milioane de euro, Estonia 3,3 milioane de euro, iar Italia 37,4 milioane de euro.

Fondurile vor fi folosite pentru a compensa pierderile financiare ale fermierilor și pentru a asigura continuitatea activităților agricole. Comisia Europeană a subliniat că aceste sume pot fi suplimentate cu fonduri naționale, până la un maxim de 200% din alocarea europeană.

Vezi și: Restricții de circulație pe Bd. N. Iorga

Statele membre care beneficiază de acest sprijin au obligația de a distribui fondurile către fermieri până la 30 aprilie 2025. În plus, până la sfârșitul lunii decembrie 2024, autoritățile naționale trebuie să informeze Comisia Europeană despre utilizarea fondurilor, inclusiv criteriile de eligibilitate și impactul măsurii.

Propunerea Comisiei va fi discutată pe 7 octombrie, în cadrul reuniunii Comitetului pentru organizarea piețelor agricole. Este posibil ca și alte state membre, afectate de condițiile meteo din a doua jumătate a verii, să primească sprijin financiar în urma unor evaluări ulterioare.

Această măsură subliniază angajamentul Uniunii Europene de a sprijini fermierii în fața schimbărilor climatice și de a proteja veniturile acestora.

Fii alături de noi pe Facebook și Instagram pentru a fi primul informat!