Adminis.ro reprezintă portalul administrației ieșene

Știri​

Contract de finanțare pentru parcul fotovoltaic la CET 2 Holboca

Contract de finanțare pentru parcul fotovoltaic la CET 2 Holboca. Astăzi, la sediul Ministerului Energiei, se va semna contractul de finanțare europeană pentru parc fotovoltaic la CET 2 Holboca. Valoarea totală a acestui proiect este de 49.720.850,59 lei, inclusiv TVA. Proiectul are ca scop sprijinirea investițiilor în capacități noi de producție a energiei electrice din surse regenerabile pentru autoconsum.

Centrala fotovoltaică va produce anual 9.849,99 MWh de energie electrică în primul an de funcționare. De asemenea, se estimează o reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră cu 113.914,35 tone CO2 echivalent în următorii 20 de ani.

Parcul va fi compus din 14.000 de module PV, fiecare având 132 de celule de tip monocristalin. Puterea minimă a modulelor va fi de 700 Wp, iar randamentul nominal va fi de minimum 21,1%, depășind astfel limita de 19% impusă prin ghidul de finanțare.

Vezi și: UMF și Primăria Iași colaborează pentru crearea unui parc și a unei păduri urbane.

Modulele vor fi instalate pe o structură prefabricată din aluminiu sau oțel galvanizat, la o înclinare de 10 grade, orientate Est-Vest. Această investiție reprezintă prima etapă a unui proiect mai amplu.

Proiectul vizează o suprafață totală de 40 de hectare la CET 2 Holboca, pe terenul fostului depozit de zgură și cenușă. În etapa a doua, municipalitatea va achiziționa o instalație pentru producerea hidrogenului. Aceasta va avea un consum de 10 MW și o producție de 2.174 Nm³/h.

Hidrogenul va fi amestecat cu gazul natural folosit în echipamentele termoenergetice, reducând astfel prețul gigacaloriei cu 8-10%. Aceste investiții sunt aliniate cu prioritățile Comisiei Europene, având în vedere necesitatea de a închide CET 2 Holboca din motive de mediu și economice.

Fii alături de noi pe Facebook și Instagram pentru a fi primul informat!

Primăria Iași

octombrie 24, 2024

Doi tineri au ajuns la Spitalul Sf....
Primăria Iași

octombrie 24, 2024

Evaluarea activității IPJ . Inspectoratul de Poliție...
Primăria Iași

octombrie 24, 2024

A crescut numărul cazurilor de infecții respiratorii...
Primăria Sinești

octombrie 24, 2024

„Crater” apărut pe drumul județean 207A din...