Adminis.ro reprezintă portalul administrației ieșene

De interes

Cod portocaliu de inundaţii pe râuri din mai multe județe ale Moldovei

Cod portocaliu de inundaţii pe râuri din mai multe județe ale Moldovei. Hidrologii au emis luni dimineața avertizări de Cod portocaliu pentru inundații, vizând râurile din județele Harghita, Mureș, Covasna, Neamț, Bacău și Vrancea. Conform Institutului Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA), aceste avertizări sunt rezultatul precipitațiilor căzute în ultimele ore, dar și a celor prognozate pentru perioada următoare.

Specialiștii atrag atenția asupra riscurilor de scurgeri importante pe versanți, torenți și pâraie. De asemenea, se așteaptă viituri rapide pe râurile mici, cu posibilitatea de inundații locale severe. Aceste fenomene pot genera creșteri semnificative ale debitelor și nivelurilor apei, existând riscul depășirii cotelor de inundație în anumite zone.

Citește și: Ieri a fost prima zi a Festivalului „Vin din Moldova”!

Avertizările se concentrează pe mai multe bazine hidrografice. În județele Harghita și Mureș, se pot produce efecte severe pe râurile din bazinul Mureș, în special amonte de stația hidrometrică Suseni și afluenții sectorului aval. De asemenea, pe râurile din bazinul Olt, există riscuri similare amonte de stația Tomești.

Județele Neamț, Harghita și Bacău se află sub atenționare pentru afluenții râului Bistrița, în zona aval a stației Frumosu. În același timp, în județele:

  • Neamț,
  • Harghita,
  • Bacău,
  • Covasna,

Riscurile de inundații sunt ridicate pe Trotuș, mai ales amonte de stația Ghimeș-Făget.

Avertizările hidrologice sunt în vigoare până luni la ora 12:00. Cetățenii din zonele afectate sunt sfătuiți să se informeze constant și să ia măsuri de precauție pentru a evita eventualele pericole cauzate de inundații.

Fii alături de noi pe Facebook și Instagram pentru a fi primul informat!