Comisia Europeană deschide proceduri de infringement împotriva României. Comisia Europeană a deschis patru proceduri preliminare de infringement împotriva României. Aceste acțiuni sunt motivare de neîndeplinirea legislației europene în domeniile energiei și mediului.
În ceea ce privește energia, Comisia a trimis două scrisori de punere în întârziere. Ambele scrisori se referă la restricțiile impuse de România pentru stabilirea prețurilor și exportul de energie electrică și gaze. Măsurile restrictive au fost implementate în 2022, în contextul crizei cauzate de războiul din Ucraina.
Acum, Comisia Europeană solicită României să revină la regulile pieței libere. Executivul european își dorește ca toți operatorii să poată stabili prețurile liber pe piețele angro. De asemenea, aceștia trebuie să fie obligați să vândă la prețuri fixe.
Citește și: Angajări la Aeroportul Iași: Posturi disponibile pentru Auditor Intern
A doua scrisoare de punere în întârziere se referă la restricțiile impuse pe piața internă, care afectează exportul de energie. Aceste măsuri sunt considerate contrare legislației europene.
Pe partea de mediu, Comisia Europeană a transmis României un aviz motivat. Motivul este că țara noastră a transpus incomplet directiva pentru habitate. Potrivit Comisiei, legislația românească nu menționează explicit că măsurile de conservare trebuie să țină cont de necesitățile ecologice specifice habitatului.
De asemenea, legislația națională limitează aplicabilitatea directivei doar la suprafața siturilor Natura 2000. Acest lucru exclude alte cauze posibile de deteriorare din afara acestor situri.
În cele din urmă, Comisia Europeană cere României să raporteze măsurile luate conform directivei privind zgomotul. Statele membre trebuie să elaboreze hărți acustice în aglomerările urbane și în zonele de trafic intens. Aceste măsuri vizează limitarea poluării fonice care afectează sănătatea cetățenilor.
Fii alături de noi pe Facebook și Instagram pentru a fi primul informat!