Adminis.ro reprezintă portalul administrației ieșene

Politic

Un sfert din români trăiesc în străinătate

Un sfert din români trăiesc în străinătate. Şeful Executivului a participat, ieri, la Summit-ul RePatriot 2024 “Top 100 de Români de Pretutindeni – RePatriot”, eveniment organizat la Palatul Parlamentului.
“Permiteți-mi a felicita RePatriot și fundația Romanian Business Leaders pentru activitatea neobosită în construcția de punți între românii de acasă și românii plecați peste tot în lume. Vreau să îmi exprim recunoștința pentru inițiativa dumneavoastră: aceea de a reconecta cu România de astăzi și cu oportunitățile sale toți antreprenorii, profesioniștii, meseriașii, plecați definitiv sau doar temporar la muncă. Dezvoltarea României depinde de investiții și inițiativă, iar țara noastră are nevoie de oameni cu o atitudine occidentală față de muncă”, a declarat Marcel Ciolacu, citat de Agerpres.

”Peste 3 milioane de români au emigrat doar în 2008-2022. Datele exacte câți români sunt în diasporă în acest moment diferă de la analiști la analiști. Din punctul meu de vedere, dacă îi adăugăm și pe cei aproape 1,2 milioane de români plecați din Republica Moldova, ne apropiem de peste 6,5 milioane de români. Suntem fruntași la acest lucru în toată Europa și în afară de cifre, în spatele lor, de fapt, regăsim oameni, oameni care muncesc din greu, oameni care suferă, oameni care sunt departe de casă, departe de familiile lor”. A subliniat Ciolacu.
În opinia sa, acum, avem o mare șansă, întrucât România este una dintre cele mai sigure țări din Europa.

Citește și: Fără majorări de taxe în 2025!


Premierul Marcel Ciolacu despre dezvoltarea României și întoarcerea diasporei

Într-o recentă declarație, premierul Marcel Ciolacu a subliniat importanța stabilității politice și a unei majorități politice responsabile pentru dezvoltarea continuă a României. El a comparat situația țării cu cea din Spania, Italia și Marea Britanie. Susținând astfel că România este „mult mai sigură” în acest moment. Ciolacu a menționat că, deși se depun eforturi pentru a sprijini românii din diaspora, continuitatea pe această cale este esențială pentru a dezvolta țara.

Proiecte de infrastructură și investiții

Premierul a prezentat o serie de proiecte destinate dezvoltării uniforme a României, menționând progresele în infrastructura rutieră: „Avem pentru prima oară aproape 1.100 km finalizați în infrastructura rutieră, avem 850 km în lucru și vreo 470 km în licitație.” De asemenea, el a subliniat investițiile semnificative în Sănătate. Acestea depășesc 13 miliarde de lei, și în educație.

În special în învățământul dual, cu proiecte care depășesc un miliard de euro.

Provocări în domeniul fiscalității

Ciolacu a abordat și provocările legate de reforma fiscală. Accentuând astfel, necesitatea de a asigura acces egal la educație și sănătate pentru toți cetățenii, indiferent de venitul acestora. „Oricum, avem cea mai mare impozitare a muncii din Europa, la veniturile mici. Să venim cu deduceri din venituri astfel încât să dezvoltăm aceste servicii,” a declarat el.

Termene de implementare și optimism pentru diaspora

Premierul a evidențiat că termenul de implementare a acestor investiții este unul scurt. Mai exact, de maximum 2 ani. Acesta a subliniat că „Comisia Europeană a găsit soluția și pentru clasa politică din România pentru prima oară să aibă un deadline”. El a exprimat optimism cu privire la reîntoarcerea românilor din străinătate. Totodată a menționat că anul trecut s-au întors în România 190.000 de români. Iar trendul sugerează o creștere a acestui număr.

Apel la unitate și reîntoarcere acasă

Ciolacu a încheiat prin a sublinia că România trebuie să fie un loc unde toți românii. Inclusiv cei din diaspora, să se poată întoarce cu bucurie. „Eu cred că avem o singură Românie și eu cred că ne dorim cu toții să avem o singură Românie și ne dorim cu toții să vă întoarceți acasă”. A conchis premierul, subliniind nevoia de a închide rănile create de plecarea în străinătate.

Fii alături de noi pe Facebook și Instagram pentru a fi primul informat!

octombrie 23, 2024

Alegerile care au avut loc la finalul...

octombrie 23, 2024

Senator Maricel Popa: Dragi ieșeni, prieteni și...

octombrie 23, 2024

Ciucă îi cere doamnei Lasconi să se...

octombrie 21, 2024

Ciolacu propune măsuri pentru sprijinirea familiilor și...