Adminis.ro reprezintă portalul administrației ieșene

Anunțuri

Amenzi pentru nereguli la vot

Amenzi pentru nereguli la vot. Proiectul „IaȘi decide! Mergi la Vot!” este o campanie media inovatoare și mobilizatoare inițiată de Asociația Profesioniștilor pentru Dezvoltare Durabilă. Acesta are drept scop încurajarea cetățenilor municipiului Iași să participe activ la alegerile prezidențiale și cele parlamentare din 2024. Inevitabil însă, la alegeri apar și nereguli.

În cazul comiterii unor infracțiuni sau nereguli în cadrul procesului electoral, legislația prevede sancțiuni clare care pot varia de la amenzi administrative până la pedepse cu închisoarea, în funcție de gravitatea faptelor. Oferirea sau primirea de bani, bunuri sau alte avantaje pentru a influența votul este una dintre cele mai grave infracțiuni electorale.

Sancțiunile 

prevăd pedepse cu închisoarea de la 6 luni la 5 ani și interzicerea exercitării unor drepturi (de exemplu, dreptul de a alege sau de a fi ales). Votul multiplu se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau amendă, în funcție de gravitatea situației.

Falsificarea Falsificarea rezultatelor prin sisteme electronice de vot sau alterarea datelor din sistemele se pedepsește cu închisoare de la 2 la 7 ani și interzicerea unor drepturi. Modificarea sau falsificarea buletinelor de vot, a listelor electorale sau a altor documente oficiale electorale se pedepsește cu închisoare de la 1 la 5 ani.

Sunt prevăzute amenzi sau închisoare de la 1 an la 3 ani, pentru următoarele infracțiuni: obstrucționarea procesului electoral, fotografierea sau filmarea buletinului de vot, violarea secretului votului, împiedicarea accesului la secția de vot. De asemenea, utilizarea ilegală a datelor personale ale cetățenilor pentru înscrierea acestora pe listele de vot sau pentru alte scopuri electorale se pedepsește cu închisoare de la 1 la 5 ani.

Citește și: Nicușor Dan despre scandalul Dianei Șoșoacă

Folosirea funcției publice pentru a influența votul prin amenințări, presiuni sau promisiuni (de exemplu, oferirea unor avantaje sau posturi în schimbul votului), are drept rezultat închisoare de la 2 la 7 ani și interzicerea unor drepturi.

În cazul unor nereguli mai puțin grave, cum ar fi lipsa de respectare a regulilor privind afișajul electoral sau publicitatea electorală, sancțiunile sunt în general amenzi administrative.

Fii alături de noi pe Facebook și Instagram pentru a fi primul informat!

Primăria Iași

octombrie 23, 2024

SC Citadin SA: Restricții de circulație pe...
Primăria Iași

octombrie 21, 2024

Institutul de Oncologie Iași recrutează asistenți medicali,...