Adminis.ro reprezintă portalul administrației ieșene

Politic

Iulia Scântei ”critică” CCR

Iulia Scântei ”critică” CCR. Judecătoarea Iuliana Scântei, în opinia sa separată referitoare la decizia Curții Constituționale (CCR) de a respinge candidatura Dianei Șoșoacă la alegerile prezidențiale, subliniază că CCR nu are competența de a evalua comportamentul și opiniile candidaților, aceste aspecte fiind parte a libertății de exprimare.

Ea argumentează că contenciosul electoral este unul obiectiv. Și de asemenea se concentrează pe îndeplinirea condițiilor legale specifice. Cum ar fi termenul de depunere a candidaturilor și numărul de semnături necesare.

Citește și: Candidatura lui Răzvan Constantinescu la Prezidențiale Respinsă

Scântei critică hotărârea majoritară a CCR pentru că introduce condiții subiective. Care nu sunt prevăzute de Constituție sau de lege. Acestea nu ar fi legate de respectarea jurământului de către un președinte ales și de obligația de a proteja democrația.

Iuliana Scântei argumentează că atribuțiile Curții sunt limitate la aspecte legale specifice și nu permite extinderea acestor atribuiții pentru a include noi condiții de eligibilitate. În opinia sa, CCR nu poate sancționa comportamente sau declarații ale candidaților, iar interdicțiile de a candida sunt stabilite doar în mod expres în legislație și Constituție. În concluzie, judecătoarea afirmă că CCR a depășit limitele competenței sale. Toate acestea prin interpretarea proprie și prin adăugarea de condiții care nu sunt reglementate legal. Subliniind de asemenena, importanța unui proces electoral echitabil și just.


Fii alături de noi pe Facebook și Instagram pentru a fi primul informat!

octombrie 23, 2024

Alegerile care au avut loc la finalul...

octombrie 23, 2024

Senator Maricel Popa: Dragi ieșeni, prieteni și...

octombrie 23, 2024

Ciucă îi cere doamnei Lasconi să se...

octombrie 21, 2024

Ciolacu propune măsuri pentru sprijinirea familiilor și...