Adminis.ro reprezintă portalul administrației ieșene

Știri​

Topul firmelor ieșene: Cifra de afaceri a depășit 9 miliarde de euro

Topul Firmelor Ieșene: Cifra de Afaceri a Depășit 9 Miliarde de Euro

Camera de Comerț și Industrie (CCI) Iași a publicat recent „Topul Firmelor din Județul Iași” pentru anul 2023, evidențiind performanțele economice ale companiilor din regiune. Potrivit raportului, cifra de afaceri totală a firmelor din județ a atins impresionanta sumă de 9,4 miliarde de euro, depășind pentru prima dată pragul de 9 miliarde. Clasamentul a fost realizat în baza analizei a 28.167 de bilanțuri financiare, dintre care 22.914 firme au fost considerate active.

Citește și: Antibiotice Inițiază Consultarea Comunității pentru Dezvoltare Durabilă

Clasamentul și Reprezentarea Iașului la Nivel Național

Din cele 12.034 firme care au îndeplinit criteriile de admitere în top, 3.490 au obținut locuri în primele 10 poziții în diferite domenii de activitate și categorii de mărime. Totodată, 374 de firme din Iași s-au clasat în „Topul Național al Firmelor”, cu 44 de companii pe locul 1. Aceste firme, din diverse sectoare economice, au contribuit la o cifră de afaceri cumulată de 3 miliarde de euro și angajează peste 27.000 de persoane, reprezentând aproape un sfert din forța de muncă a județului.

Principalele Domenii de Activitate

Clasamentul este structurat pe șapte domenii de activitate: IT&C și Cercetare-Dezvoltare, Industrie, Agricultură, Silvicultură și Pescuit, Construcții, Servicii, Comerț și Turism și Restaurante. Iașul este bine reprezentat la nivel național, mai ales în industrie, servicii și comerț, cu un total de 315 companii din aceste sectoare clasându-se în topul național.

Topul Companiilor după Cifra de Afaceri

Un top distinct, realizat după cifra de afaceri din 2023, a evidențiat că Phinia Delphi România ocupă prima poziție, cu afaceri de 1,72 miliarde lei. Deși Amazon Development Center România a avut o cifră de afaceri de 702,48 milioane lei, pierderile financiare i-au adus excluderea din top. Printre celelalte companii de top se numără:

  • Conex Distribution SA (611,66 milioane lei),
  • Antibiotice SA (600,78 milioane lei),
  • și ApaVital SA (381,39 milioane lei).

Declarații și Perspective

Paul Butnariu, președintele CCI Iași, a felicitat companiile pentru performanțele economice. Acesta a subliniat că Iașul are potențialul de a deveni un hub regional strategic. Mai ales în contextul proiectelor de infrastructură precum autostrăzile A7 și A8. El a anunțat și organizarea Forumului Economic Trilateral pentru afaceri și reconstrucție în Ucraina. Eveniment ce va avea loc în octombrie la Palatul Culturii.

Sursa: ziaruldeiasi.ro

Fii alături de noi pe Facebook și Instagram pentru a fi primul informat!

Primăria Iași

octombrie 24, 2024

Încep lucrările de eficientizare energetică a Liceului...
Primăria Schitu Duca

octombrie 23, 2024

Săptămâna trecută, Consiliul Local Schitu Duca a...
Primăria Iași

octombrie 23, 2024

Cursuri gratuite de anatomie pentru admiterea la...