Adminis.ro reprezintă portalul administrației ieșene

De interes

Aderarea României la spațiul Schengen nu va fi discutată în ședința Consiliului JAI

Aderarea terestră a României la spațiul Schengen nu va fi discutată în ședința Consiliului Justiție și Afaceri Interne (JAI) de joi, 10 octombrie. Potrivit surselor oficiale, nu se va lua nicio decizie în acest sens în cadrul reuniunii.

România continuă să fie afectată economic de blocarea accesului în Schengen. Guvernul estimează pierderi anuale de cel puțin 2% din PIB din cauza acestei situații. Transportatorii rutieri sunt printre cei mai afectați de amânarea aderării. Aceștia se confruntă frecvent cu timpi mari de așteptare la granițele cu Ungaria și Bulgaria. Uneori chiar câteva zile, în drumul lor spre vestul Europei. Această problemă îngreunează transportul de marfă și crește costurile pentru operatorii economici.

Citește și: Aviz final pentru Autostrada A8

Blocajul din Schengen influențează atât transportatorii de marfă, cât și companiile care depind de exporturi rapide și eficiente. Costurile suplimentare pentru transport și logistica întârziată afectează competitivitatea României pe piețele europene. Autoritățile române au subliniat în repetate rânduri necesitatea aderării rapide la Schengen pentru a sprijini economia națională și a reduce impactul negativ asupra afacerilor.

Consiliul JAI este principalul organism decizional în privința extinderii Schengen, iar România așteaptă de mulți ani o soluție favorabilă. Cu toate acestea, diverse state membre, inclusiv Austria și Olanda, și-au exprimat de-a lungul timpului reticența în a accepta aderarea României. Invocând diverse motive de securitate și gestionare a frontierelor.

În ciuda eforturilor diplomatice, blocarea accesului terestru în Schengen rămâne o provocare majoră pentru România, cu consecințe economice semnificative și frustrări în rândul sectorului de transport.

Fii alături de noi pe Facebook și Instagram pentru a fi primul informat!

octombrie 24, 2024

Încep Zilele Universității „Alexandru Ioan Cuza” din...

octombrie 23, 2024

Drum aflat la mila Domnului. Dinspre Iași...

octombrie 23, 2024

MAE: Atenționare de călătorie pentru Ungaria. Circulația...

octombrie 23, 2024

Camera Deputaților a adoptat, ca for decizional,...