Adminis.ro reprezintă portalul administrației ieșene

Regional

Vaslui: Muncă la negru pe șantiere

Muncă la negru pe șantiere. Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Vaslui a desfășurat o campanie de control în sectorul construcțiilor. Aceasta a avut loc între 23 septembrie și 3 octombrie 2024. Inspectorii au identificat numeroase nereguli legate de munca nedeclarată și de neconformitățile în privința protecției muncii.

În urma acestor controale, au fost descoperite 32 de persoane care prestau muncă fără contract individual. Din acest motiv, au fost aplicate 14 amenzi în valoare totală de 640.000 lei. Aceste măsuri vin să sublinieze seriozitatea problemei muncii nedeclarate.

De asemenea, inspectorii au constat abateri privind respectarea timpului de lucru. Aceste nereguli au fost sancționate cu o amendă de 3.000 lei și un avertisment. În total, s-au dispus 33 de măsuri pentru a ajuta angajatorii să intre în legalitate.

Vezi și: Vuza vrea societatea Azomureș.

În cadrul acțiunilor de sănătate și securitate în muncă, ITM a efectuat inspecții la 22 de angajatori. Aceste inspecții au dus la aplicarea a șapte amenzi în valoare totală de 44.000 lei. Inspectorii au emis, de asemenea, 44 de avertismente și 41 de măsuri de conformare.

Gheorghe Chirvase, inspectorul șef al ITM Vaslui, a declarat că, deși s-a observat o tendință de reducere a muncii nedeclarate, intervenția instituțiilor de stat rămâne esențială. El a subliniat importanța creșterii gradului de conștientizare în rândul angajatorilor și angajaților.

Munca nedeclarată are consecințe grave pentru lucrători. Aceasta include lipsa protecției sociale și imposibilitatea de a accesa beneficii precum concediul plătit. De asemenea, riscurile pentru sănătate sunt semnificative. Efectele negative asupra bugetului de stat se datorează sustragerii de la plata impozitelor și contribuțiilor sociale.

Fii alături de noi pe Facebook și Instagram pentru a fi primul informat!

octombrie 23, 2024

Lucrările de consolidare la Depozitul de Deșeuri...

octombrie 23, 2024

Amendat că a alungat copiii. În cartierul...

octombrie 23, 2024

NU exportului! Din cele 10.500 de firme...