Adminis.ro reprezintă portalul administrației ieșene

Regional

Neamț: Contaminarea râului Bicaz cu Diazinon afectează populațiile piscicole

Contaminarea râului Bicaz cu Diazinon afectează populațiile piscicole. Direcția Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Neamț a anunțat prezența substanței toxice Diazinon în apele râului Bicaz. Această contaminare a fost confirmată prin analize efectuate pe 26 septembrie 2024. Incidentul a avut un impact semnificativ asupra populațiilor piscicole din zona Bicaz Chei. Autoritățile continuă investigațiile pentru a identifica sursa contaminării.

Prezența Diazinon a fost descoperită în urma unui incident de mortalitate piscicolă. Analizele toxicologice au fost realizate de Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală (IDSA). Acestea au evidențiat faptul că pesticidul comercial Diazinol este responsabil pentru contaminarea apei. Diazinon este cunoscut pentru toxicitatea sa ridicată asupra peștilor.

Citește și: 14 candidați la alegerile prezidențiale

DSVSA Neamț investighează modul în care a avut loc contaminarea și examinează agenții economici care comercializează acest pesticid. Măsuri suplimentare au fost implementate pentru a preveni incidente similare. Aceste măsuri includ reglementări stricte privind utilizarea pesticidelor periculoase.

Prefectura Neamț a fost informată cu privire la evoluția cazului de intoxicație și mortalitate piscicolă. Pe 8 octombrie 2024, IDSA București a emis Buletinul de Analiză nr. 14645. Analizele au fost efectuate pe probele prelevate de DSVSA Neamț pe 26 septembrie.

Rezultatele au arătat că, deși calitatea fizico-chimică a apei nu a prezentat anomalii, prezența Diazinon a fost confirmată. DSVSA Neamț va verifica agenții economici care vând Diazinol în zona afectată. Instituția va continua să informeze populația prin intermediul medicilor veterinari.

Conform Ordinului ANSVSA nr. 162/25.09.2024, este interzisă deținerea și comercializarea produselor medicinale veterinare antiparazitare externe. Aceste reglementări vizează produsele autorizate pentru animale de la care se obțin alimente. De asemenea, sunt interzise substanțele stupefiante și psihotrope.

Fii alături de noi pe Facebook și Instagram pentru a fi primul informat!

octombrie 23, 2024

Lucrările de consolidare la Depozitul de Deșeuri...

octombrie 23, 2024

Amendat că a alungat copiii. În cartierul...

octombrie 23, 2024

NU exportului! Din cele 10.500 de firme...

octombrie 23, 2024

Statul român învins de nu pacient. Un...