Adminis.ro reprezintă portalul administrației ieșene

Știri​

Tânără tratată cu celule modificate genetic în premieră la IRO Iași

Tânără tratată cu celule modificate genetic în premieră la IRO Iași.

În primii zile ale lunii octombrie, echipa medicală de la Compartimentul de Transplant Medular din cadrul Institutului Regional de Oncologie (IRO) a realizat prima procedură de terapie celulară CAR-T.

“Terapia CAR-T (chimeric antigen receptor –T cell) este un tip nou de imunoterapie care folosește activarea sau învățarea propriului sistem imunitar al organismului să lupte țintit împotriva celulelor tumorale, fără să afecteze celulele sănătoase, așa cum se întâmplă în cazul tratamentelor clasice (chimioterapie, radioterapie).

Practic, se recoltează celulele T din sângele pacientului, se transmit la un centru din afara țării (acolo se modifică genetic) și se întorc sub formă de tratament infuzabil. Infuzia de limfocite T (CAR-T) se face la pacientul pregătit pentru această procedură într-un centru de transplant specializat în terapii celulare”, a explicat dr. Angela Dăscălescu, coordonatorul Compartimentului de Transplant de Celule Stem Hematopoietice.

Tratament utilizat în țară doar la Institutul Clinic Fundeni

Până acum, acest tip de tratament a fost utilizat în țară doar la Institutul Clinic Fundeni. Primul pacient de la IRO care a primit celule modificate genetic sub forma unei perfuzii este o tânără de 22 de ani, cu leucemie acută limfoblastică, cu recădere după allotransplant de celule stem hematopoietice.

„Acum este internată sub observația medicilor ieșeni din Compartimentul de Transplant Medular timp de 14 zile de după administrarea terapiei celulare și deocamdată starea ei generală este bună și fără complicații majore”, a precizat dr. Dăscălescu.

Deocamdată terapia CAR-T este aprobată în România doar în anumite forme de cancer de sânge. Aceste tratamente sunt utilizate la ora actuală la pacienții cu limfom malign difuz cu celulă mare B și leucemie acută limfoblastică B care nu mai răspund la alte terapii.

Citește și Cazuri grave de intoxicație cu ciuperci la Spitalul IC Parhon

În cei 7 ani de când funcționează Compartimentul de Transplant Medular de la IRO Iași s-au efectuat 300 de transplanturi la pacienți cu cancere de sânge.

Fii alături de noi pe Facebook și Instagram pentru a fi primul informat!

Primăria Iași
Primăria Iași