Adminis.ro reprezintă portalul administrației ieșene

Politic

Campania pentru alegerile prezidențiale a început: reguli stricte și detalii despre vot

Mergi la vot

Campania electorală pentru alegerile prezidențiale din România a început astăzi la miezul nopții și va dura până pe 23 noiembrie, ora 7:00. În cursa electorală s-au înscris 14 candidați, dintre care 10 sunt susținuți de partide politice, iar 4 candidează ca independenți.

Toni Greblă, președintele Autorității Electorale Permanente (AEP), a declarat că organizarea alegerilor prezidențiale este mai simplă. Și că de asemenea, cele peste 19.000 de secții de votare din țară sunt pregătite corespunzător. Greblă a precizat că validarea rezultatelor va fi realizată rapid după primul tur de scrutin.

„Este interzisă utilizarea oricărui alt tip de propagandă electorală, inclusiv vehicule inscripționate cu sloganuri sau imagini ale candidaților, precum și organizarea de spectacole, focuri de artificii, bannere, corturi publicitare sau mesh-uri,” a mai declarat Toni Greblă.

Citește și: Aeroportul scoate la licitație noi spații comerciale

Votul pentru primul tur de scrutin se va desfășura pe 24 noiembrie, între orele 7:00 și 21:00. Dacă la ora închiderii urnelor vor exista alegători în secție sau la rând, președintele secției poate prelungi votarea până la ora 23:59. Adică până la ora la care sistemul de vot se va închide automat.

Alegătorii din România își pot exprima votul doar în localitatea în care au domiciliul sau reședința. În București, aceștia trebuie să voteze în sectorul în care sunt înscriși pe listele permanente. Cei care se află în alte localități pot vota la orice secție, fiind înscriși pe liste suplimentare.

Românii din străinătate pot vota fie prin corespondență, dacă au ales această opțiune, fie în oricare dintre secțiile organizate în străinătate sau în România.

Pentru turul al doilea, votul se va desfășura pe 8 decembrie.

Fii alături de noi pe Facebook și Instagram pentru a fi primul informat!

octombrie 25, 2024

Campania electorală pentru alegerile prezidențiale din România...

octombrie 23, 2024

Alegerile care au avut loc la finalul...

octombrie 23, 2024

Senator Maricel Popa: Dragi ieșeni, prieteni și...

octombrie 23, 2024

Ciucă îi cere doamnei Lasconi să se...