Într-o încercare fără precedent în județul Iași, primarul comunei Rediu, Ciprian Grosu, a depus o cerere de chemare în judecată a Consiliului Local al comunei, solicitând instanței să constate dizolvarea de drept a acestei autorități publice locale. Acțiunea se bazează pe Codul administrativ (OUG 57/2019). Acesta permite primarului sau oricărei persoane interesate să sesizeze instanța de contencios administrativ în acest sens.
Motivul acțiunii îl constituie faptul că, în decursul a patru luni consecutive, nu a fost adoptată nicio hotărâre în cadrul a trei ședințe ale Consiliului Local Rediu. Ultima ședință, desfășurată pe 31 Iulie, a fost suspendată nelegal. Acest lucru s-a întâmplat înainte de adoptarea primului proiect al ordinii de zi, susține primarul.
Primarul Grosu a explicat că această acțiune este necesară pentru restabilirea unui echilibru funcțional la nivelul autorităților administrației publice locale. El a acuzat comportamentul iresponsabil al consilierilor locali. Pe aceștia îi consideră preocupați doar de propriile interese politice și nu de grija față de comunitatea din care fac parte.
Citiți și: Servicii publice electronice pentru 3 milioane de români.
O posibilă dizolvare a Consiliului Local ridică întrebări cu privire la viitorul administrativ al comunei Rediu, dar și la consecințele pe care aceasta le-ar putea avea asupra comunității locale. Legea prevede că, în cazul demiterii sau suspendării primarului, termenul minim este de 6 luni înainte de alegerile locale. În cazul unui Consiliu Local, nu există o astfel de limită.
Alegerile anticipate pot întârzia până la 90 de zile
Totuși, procedura de dizolvare a unui Consiliu Local este complexă. Organizarea unor alegeri anticipate ar putea să dureze până la maximum 90 de zile de la pronunțarea definitivă și irevocabilă a hotărârii judecătorești prin care se constată dizolvarea.
În prezent, mandatul Consiliului Local Rediu mai are 14 luni de desfășurare. O eventuală dizolvare ar putea lăsa primarul Ciprian Grosu să conducă comuna prin dispoziții, sub controlul legalității exercitat de către prefect.
Este de menționat că acesta este primul caz de tentativă de dizolvare a unui Consiliu Local în județul Iași. În trecut, în comuna Mircești, un primar USR a forțat adoptarea suspendării a șapte consilieri. Situația ar fi putut duce la dizolvarea Consiliului Local. Cu toate acestea, hotărârea a fost anulată în instanță, iar aleșii și-au reluat mandatele.
În contextul național, există și alte cazuri similare, precum în comuna Agigea din județul Constanța. Instanța a fost de acord cu cererea primarului de dizolvare a Consiliului Local, alegerile anticipate urmând să se desfășoare în anul următor.
Nu uita să ne urmărești pe Instagram și Facebook, pentru a fi la curent cu toate informațiile din județul tău!