Adminis.ro reprezintă portalul administrației ieșene

De interes

Poveștile medicilor care își petrec sărbătorile salvând vieți

Poveștile medicilor care își petrec sărbătorile salvând vieți. Deși sărbătorile sunt văzute ca un moment de relaxare pentru mulți, în sectorul de urgență lucrurile nu stau la fel. În perioada Crăciunului, cadrele medicale din unitățile specializate au fost nevoite să facă față unui aflux semnificativ de pacienți. 285 de persoane s-au prezentat la urgență cu traumatisme, din cauza consumului excesiv de alcool și alimente, accidente cu petarde sau chiar violență.

Crăciunul la serviciu, Revelionul acasă

Realitatea din spatele sărbătorilor este adesea trăită intens de personalul medical de la urgențe, care, fiind în prima linie, intră în contact cu toate aspectele dramatice ale acestei perioade. Aceștia sunt martorii unor scene dureroase: oameni bătuți, victime ale consumului excesiv de alcool, copii care se întorc acasă de sărbători și își găsesc părinții grav bolnavi sau persoane singure care, în fața izolării, ajung să recurgă la tentative de suicid. Irina Ciumanghel, medic primar de urgență la Spitalul „Sf. Spiridon” din Iași, este unul dintre cei care și-au petrecut Crăciunul la muncă anul acesta, pe care îl consideră, însă, ca fiind a doua sa familie. Având o experiență de 14 ani în urgențe, Irina a început ca medic rezident și a ajuns să își dedice întreaga carieră acestei specialități. Aceasta are gemene de opt ani și jumătate, iar ea și soțul ei, medic anestezist, încearcă să echilibreze cât mai bine timpul dedicat muncii și familiei în perioada sărbătorilor. De obicei, încearcă să petreacă fie Crăciunul, fie Revelionul împreună.

Dr. Irina Ciumanghel, medic primar de urgență la Spitalul „Sf. Spiridon” din Iași de 14 ani

Pentru mulți medici, Crăciunul și Revelionul nu înseamnă vacanță, ci alte zile pline la muncă

Dr. Ciumanghel povestește că cei care lucrează de Crăciun sunt liberi de Revelion și invers. „Este greu, fiind mai puțini medici și mai mulți pacienți, în special vârstnici cu afecțiuni grave”, spune el. La spital, colegii încearcă să recreeze atmosfera de sărbătoare aducând mâncare sau băuturi. Cu toate acestea, rareori au timp să stea împreună, fiind permanent alături de pacienți.

Citește și: Țeapă de Crăciun: Un bărbat din Sibiu a pierdut 12.000 de euro în criptomonede

Dr. Oana Erdic, medic urgentist cu peste 13 ani de experiență, povestește despre viața între muncă și familie. „Copiii mei înțeleg situația. Uneori mă întreabă dacă lucrez 24 de ore. De Crăciun sau Revelion, încerc să fiu acasă în Ajun, pentru că cei mici încă mai cred în Moș Crăciun”, explică ea. Totuși, zilele libere nu înseamnă o deconectare totală. „Chiar și acasă, primim apeluri sau mesaje pentru sfaturi medicale. Nu există momente în care să nu fim doctori.”

Unele cazuri lasă urme adânci. Dr. Erdic își amintește o solicitare din Ajunul Crăciunului: doi tineri, o fată și un băiat, s-au aruncat de la etajul patru. Amândoi erau în stop cardiorespirator, iar tragedia a rămas întipărită în mintea medicului.

De asemenea, sărbătorile aduc și incidente legate de tradiții. Un caz recent implică un tânăr care a intrat în stop cardiorespirator purtând o mască din latex. Tragedia a marcat familia, iar medicii și-au amintit cât de fragile pot fi viețile.

„Echipa de la spital devine a doua familie. Ne susținem, mergem împreună în vacanțe și petrecem mult timp unii cu alții”, concluzionează Dr. Erdic.

Dr. Oana Erdic, medic primar în medicină de urgență de 13 ani

Fii alături de noi pe Facebook și Instagram pentru a fi primul informat!

ianuarie 10, 2025

DSP IAȘI: 80 cazuri de gripă confirmate...

ianuarie 9, 2025

Radare fixe cu camere de filmat instalate...

ianuarie 9, 2025

UE propune reguli mai stricte pentru șoferii...