Adminis.ro reprezintă portalul administrației ieșene

De interes

Toamna aduce noi scumpiri pe piața asigurărilor auto?

Toamna aduce noi scumpiri pe piața asigurărilor auto? Confederația Operatorilor și Transportatorilor Autorizați din România (COTAR) avertizează că în scurt timp vom plăti mai mult pentru o poliță RCA. Transportatorii din România au ridicat în discuție problema situației asigurărilor auto și au cerut clarificări din partea Guvernului. În plus, ei atrag atenția asupra posibilelor creșteri de prețuri pentru polițele de asigurare în perioada următoare.

Confederația transportatorilor a înaintat deja o scrisoare deschisă Guvernului și președinților celor două Camere ale Parlamentului. COTAR subliniază că societățile de asigurări mari și-au înmulțit profiturile de 12 ori în ultimii 2 ani.

ReTransportatorii spun că au identificat o soluție sigură și eficientă pentru a sprijini bugetul statului. Asta fără a suprataxa cetățenii care muncesc sau IMM-urile cu capital românesc. Această soluție ar consta în impozitarea companiilor din sectorul asigurărilor.

În cadrul scrisorii, se subliniază: „Îi reamintim premierului României, Marcel Ciolacu, de multinaționalele din domeniul asigurărilor. Aceste companii care înregistrează creșteri fabuloase ale profitului. Au ajuns la un nivel de 12 ori mai mare în ultimii doi ani, beneficiind și de facilități fiscale unice în România(…)”. COTAR avertizează că prețurile polițelor de asigurare obligatorie auto (RCA) vor continua să crească. Asta chiar începând din toamnă, după expirarea perioadei de plafonare a tarifelor. Transportatorii susțin că prețurile RCA sunt deja la nivelul celor din Germania, în timp ce veniturile românilor sunt de cinci ori mai mici.

COTAR vorbește de evaziune fiscală

În plus, comunicatul COTAR subliniază problema evaziunii fiscale din acest sector. Ei menționează că peste 50% din despăgubirile RCA plătite de multinaționalele din asigurări sunt efectuate fără documente fiscale justificative. Pentru a aborda această situație, COTAR propune modificarea legislației privind RCA sau chiar emiterea unei ordonanțe de urgență în săptămânile următoare.

Citește și: Restricții de circulație!

Având în vedere aceste aspecte, COTAR solicită Guvernului să ofere răspunsuri la întrebări cruciale: „Ce facem cu profiturile uriașe ale multinaționalelor din sectorul asigurărilor, care au crescut de 12 ori în ultimii 2 ani? Cum impozităm aceste companii, care nu au fost verificate de ANAF în ultimii 30 de ani? Ce soluții concrete se pot implementa pentru cei 10 milioane de șoferi din România, în scopul stopării viitoarelor creșteri de preț pentru polițele RCA începând cu toamna acestui an?”.

Fii alături de noi pe Facebook și Instagram, pentru a fi primul informat!