Adminis.ro reprezintă portalul administrației ieșene

De interes

Ultima zi a tradițiilor de Anul Nou: Mersul cu ursul și mersul cu caii

Ultima zi a tradițiilor de Anul Nou: Mersul cu ursul și mersul cu caii

Astăzi, 2 ianuarie, este ultima zi când cetele de urători merg cu caii și cu ursul. Tradițiile, care încep pe 31 decembrie și continuă pe 1 și 2 ianuarie, marchează finalul sărbătorilor de iarnă. În multe sate din țară, cetele au trecut astăzi prin fiecare gospodărie pentru a duce urări de sănătate și belșug.

Mersul cu ursul simbolizează renașterea și curățarea spirituală pentru noul an. Ursul este considerat un animal sacru în tradiția populară, având puteri magice de protecție. În timpul dansului, urătorii imită mișcările ursului, însoțite de tobe și sunet de clopoței.

Citește și La aproape 20 de kilometri de orașul Iași ar putea fi ridicat un nou Penitenciar

Mersul cu caii este o tradiție ce pune accent pe putere și vitalitate. Caii sunt împodobiți cu panglici și flori, iar urătorii își arată măiestria prin dansuri și demonstrații de virtuozitate.

Aceste tradiții sunt moștenite de generații și reprezintă un prilej de bucurie atât pentru copii cât și pentru adulți. Oamenii se strâng să vadă alaiurile și să primească urările urătorilor. „Anul acesta a fost frumos, cetele au fost mai numeroase ca niciodată”, spun localnicii.

Urătorii încheie astăzi colindul cu promisiunea că vor reveni și anul viitor. Tradițiile sunt păstrate cu mândrie, fiind o parte esențială a identității românești. Ele reînvie legătura cu natura și cu strămoșii, aducând un strop de magie în sufletele oamenilor.

Astfel, mersul cu ursul și cu caii rămâne un simbol al sărbătorii și al speranței pentru un an mai bun.

Fii alături de noi pe Facebook și Instagram pentru a fi primul informat!

ianuarie 9, 2025

Radare fixe cu camere de filmat instalate...

ianuarie 9, 2025

UE propune reguli mai stricte pentru șoferii...

ianuarie 9, 2025

Autospecială a Spitalului Municipal Tecuci implicată într-un...