Adminis.ro reprezintă portalul administrației ieșene

De interes

Reciclarea hainelor a devenit obligatorie începând cu 1 ianuarie

Reciclarea hainelor a devenit obligatorie începând cu 1 ianuarie.

Începând cu anul 2025, au fost introduse noi reglementări referitoare la îmbrăcăminte. De la 1 ianuarie, aruncarea hainelor la întâmplare nu va mai fi permisă.

Teoretic, deșeurile textile ar trebui să fie colectate și transportate către fabrici care pot reutiliza materiale precum bumbacul, lâna sau poliesterul.

Cu toate acestea, în practică, acest proces nu se desfășoară corespunzător, deoarece administrațiile locale nu au instalat containere speciale, iar numărul centrelor de sortare este insuficient în prezent.

„De la 1 ianuarie, trebuia să începem să colectăm selectiv această îmbrăcăminte. Selectiv înseamnă pe tipuri de material: material natural, bumbac-lână, material sintetic, poliester şi combinaţiile dintre ele. N-am reuşit să facem, în tradiţia noastră românească”, a spus Dan Trifu, vicepreședintele Fundației Eco-Civica.

Lângă containerele pentru sticlă, plastic și hârtie ar fi necesar să existe și unul destinat materialelor textile, unde să putem depune hainele vechi.

Primăriile ar trebui să se ocupe de instalarea acestor containere. Ulterior, hainele ar urma să fie colectate de companiile de salubritate pentru a ajunge la centrele de reciclare sau de tratare. În absența acestor containere, românii găsesc soluții alternative pentru a se descurca, scrie observatornews.ro.

Ministerul Mediului a anunțat că a informat autoritățile locale despre directiva care ar fi trebuit să fie deja implementată.

Citește și APIA primește cereri de plată pentru Intervenția DR-06 – Bunăstarea animalelor din cadrul Planului Strategic PAC 2023—2027

„Primarii au fost conștienți de acest lucru încă din urmă cu doi ani, când am realizat transpunerea legislației. Voi solicita colegilor de la Garda Națională de Mediu să înceapă, în luna ianuarie, verificarea modului în care cele peste 3.000 de unități administrativ-teritoriale din România respectă această obligație. În cazul în care nu se conformează, vor fi aplicate sancțiuni”, a declarat Mircea Fechet, ministrul Mediului.