Adminis.ro reprezintă portalul administrației ieșene

Servicii publice

Taxa de salubritate va crește

Taxa de salubritate va crește. Conform statisticilor, românilor încă nu le-a intrat în reflex să colecteze deșeurile în mod corespunzător. Acest lucru poate afecta vizibil calitatea vieții, luând în calcul și poluarea existentă în aer. Iașul este fruntaș, la nivel național, când vine vorba despre colectarea selectivă a deșeurilor. Dupa cum este menționat pe site-ul ziarului ”Evenimentul”, reprezentanții SC Salubris SA susțin că acest lucru nu este suficient, întrucât normele Uniunii Europene nu sunt îndeplinite. 

„În primul rând, administrația, prin compania de salubrizare, trebuie să facă toate eforturile și să pună la dispoziția populației mijloace pentru management corespunzător. Trebuie să punem la dispoziție platforme corespunzătoare, mașini de colectare separată. În Iași această fază este implementată în proporție 100% și acum vine rândul populației să răspund”, a precizat Cătălin Neculau, director al Salubris SA, pentru ziarul amintit. Populația trebuie, înainte de toate, informată, mai spune directorul companiei din Iași. 

Citește și: România, fără canalizare!

„Trebuie ca oamenii să știe că au obligația legală, dar și morală de a colecta selectiv. Am început să facem această conștientizare și ne interesează să ajungem în mintea și sufletul copiilor. Ei sunt vectorii care pot influența și adulții. De multe ori, copiii ajung să îi tragă pe părinți de mânecă, conform feedback-ului venit de la părinți”, susține Neculau.

Cât plătim dacă nu colectăm separat?

„Dacă nu colectăm separat, vom fi nevoiți să plătim penalitatea de 50% pe care legea o impune. Această penalitate nu este încă aplicată, pentru că vrem ca întâi toată lumea să ne treacă pragul, pentru a înțelege colectarea selectivă. Această penalitate va fi aplicată în momentul în care suntem siguri că toți președinții de asociații înțeleg ce presupune. Salubris SA, ca operator, plătește 80 de lei pe fiecare tonă pe care o depozitează. De anul viitor, penalitatea se va dubla, va ajunge la 160 de lei. Este o penalitate pe care o plătește fiecare cetățean în parte, pentru că acești bani sunt incluși în taxa de salubritate” – Cătălin Neculau, manager Salubris SA, citat de ziarul ”Evenimentul” 

Citiți și: Colectarea selectivă dă roade în județul Iași.

Conform conducerii companiei de salubrizare, există anumite penalități de care cetățenii ar trebui să țină cont. Totodată, de menționat este că acestea se vor dubla în următoarea perioadă, iar taxele de salubrizare vor crește considerabil dacă populația nu va lua măsuri pentru îndreptarea situației. „Dacă nu colectăm separat, vom fi nevoiți să plătim penalitatea de 50% pe care legea o impune. Această penalitate nu este încă aplicată, pentru că vrem ca întâi toată lumea să ne treacă pragul, pentru a înțelege colectarea selectivă.

Această penalitate va fi aplicată în momentul în care suntem siguri că toți președinții de asociații înțeleg ce presupune. Salubris SA, ca operator, plătește 80 de lei pe fiecare tonă pe care o depozitează. De anul viitor, penalitatea se va dubla, va ajunge la 160 de lei. Este o penalitate pe care o plătește fiecare cetățean în parte. Acești bani sunt incluși în taxa de salubritate. Suntem la un grad de colectare mic, la 14% din 50% necesar”, încheie managerul Salubris SA pentru ziarul amintit.

Fii alături de noi pe Facebook și Instagram, pentru a fi primul informat!

octombrie 7, 2024

Eliminarea AVARIEI pe circuitul primar, magistrala 4...

septembrie 24, 2024

SC Servicii Publice Iași, amenajare peisagistică pe...