Adminis.ro reprezintă portalul administrației ieșene

De interes

Clienții Raiffeisen Bank din Rusia contribuie indirect la finanțarea efortului de război al lui Putin

Clienții Raiffeisen Bank din Rusia contribuie indirect la finanțarea efortului de război al lui Putin. Banca Raiffeisen Bank a primit profituri de 4,4 miliarde de euro, care au rămas blocate în Rusia, conform sursei UNIAN.

Raiffeisen Bank International AG din Austria face bani din companiile care furnizează forțele armate ale lui Vladimir Putin. Divizia rusă a băncii a primit peste 620.000 de dolari de la compania chimică Yunikhim în 2024.

Publicația Bloomberg scrie că restructurarea drastică a economiei ruse după invazia Ucrainei a atras un număr mare de companii civile în lanțurile de aprovizionare militare.

Deoarece Raiffeisen nu a părăsit Rusia imediat după invazie, acum este blocat în esență în țară. Acțiunile companiei au scăzut cu 6,4% pe 3 februarie.

Poziția băncii

Totodată, un reprezentant al băncii a declarat că instituția financiară respectă toate sancțiunile împotriva organizațiilor rusești.

„RBI a pus în aplicare sisteme, instrumente și proceduri de monitorizare și verificare pentru a se asigura că toate tranzacțiile și activitățile comerciale sunt monitorizate în mod corespunzător pentru respectarea strictă a legilor aplicabile privind sancțiunile”, se arată în comunicat.

În timp ce trupele ruse distrugeau infrastructura critică a Ucrainei și ucideau ucraineni, Raiffeisen a obținut profit de peste un miliard de euro din unitatea sa rusă în primele trei trimestre. Aceasta a reprezentat aproape 50% din profiturile întregului grup și mai mult decât dublul veniturilor diviziei în cei doi ani înainte de invazie. În aceeași perioadă, banca a plătit 277 de milioane de euro taxe către bugetul rus.

Cu toate acestea, banca este prinsă în economia de război a lui Putin și nu poate transfera active companiei-mamă din Austria. Controalele de capital ale Moscovei înseamnă că Raiffeisen nu poate accesa profituri și a acumulat deja 4,4 miliarde de euro blocați în Rusia.

Toate organizațiile care operează în Rusia sunt reglementate de banca centrală din Moscova. Aceste organizații sunt considerate întreprinderi rusești, ceea ce face dificilă ruperea legăturilor chiar dacă sunt sancționate sau lucrează cu armata. Legislația rusă permite închiderea conturilor doar în anumite cazuri și nu recunoaște sancțiuni.

Creditorul austriac spune că de trei ani încearcă să părăsească Rusia. El este sub presiunea autorităților de reglementare din SUA și a Băncii Centrale Europene pentru a-și accelera ieșirea. Raiffeisen operează, de asemenea, una dintre cele mai mari bănci cu capital străin din Ucraina.

Ce se știe despre compania „Yunikhim”

Yunikhim a furnizat acizi firmei ruse sancționate Ravenstvo, inclusiv pentru un proiect de stat care dezvoltă și modernizează platforme și muniție pentru sisteme de rachete cu încărcare multiplă și bombe planante.

Potrivit Departamentului de Trezorerie al SUA, Ravenstvo dezvoltă și produce sisteme radar de navigație. Compania este o divizie a concernului de stat Granit-Electron, care produce componente cheie ale sistemelor de rachete, cum ar fi sisteme de control automat și sisteme de război electronic pentru Marina Rusă.

Granit-Electron, la rândul său, este legat de JSC Tactical Missile Weapons Corporation, un conglomerat de apărare deținut de stat care produce sisteme de arme pentru armata rusă restricții.

Raiffeisen Bank în Rusia – Ultimele știri

Banca austriacă rămâne una dintre puținele mari companii occidentale care continuă să opereze în Rusia. Toate acestea, în ciuda numeroaselor promisiuni de părăsire a pieței statului agresor. Din această cauză, banca s-a trezit deja în pragul sancțiunilor directe din partea SUA și UE.

Fii alături de noi pe Facebook și Instagram pentru a fi primul informat!

februarie 25, 2025

Șoferii care folosesc flash-urile pentru a intimida...

februarie 25, 2025

Coaliția PSD-PNL-UDMR a decis revocarea lui Toni...

februarie 25, 2025

Parlamentul Ucrainei nu a adoptat rezoluția privind...

februarie 25, 2025

Țările est-europene cer Comisiei Europene restricții pentru...