Muzeul Național al Moldovei solicită Ministerului Culturii înapoierea Tezaurului Getic de la Cucuteni – Băiceni.
Complexul Muzeal Național „Moldova” din Iași a solicitat Ministerului Culturii returnarea pieselor care alcătuiesc Tezaurul Getic de la Cucuteni-Băiceni.
Tezaurul a fost descoperit în anul 1959 și este format din peste 70 de piese de aur, printre care se numără un coif de tip tracic, o brățară spiralică și mai multe vase.
Piesele au fost expuse la Muzeul Național de Istorie a României, dar conducerea Complexului Muzeal Național „Moldova” din Iași dorește ca acestea să fie returnate la Iași, unde ar fi expuse în cadrul Muzeului de Sit Arheologic de la Cucuteni.
Palatul Culturii din Iași aniversează anul acesta 100 de ani de la inaugurare
Directorul interimar al Palatului Culturii din Iași, Andrei Apreotesei, a adus în lumină un aspect important legat de Tezaurul Getic de la Cucuteni-Băiceni. Acesta a menționat că, în urmă cu aproximativ 50 de ani, piesele tezaurului au fost transferate la Muzeul Național de Istorie a României dintr-un motiv specific și pentru o perioadă determinată.
Solicitarea de returnare a pieselor vine într-un moment festiv pentru Palatul Culturii din Iași, care aniversează anul acesta 100 de ani de la inaugurare.
„O solicitare legitimă, spunem noi, fiindcă în anii 70, atunci când s-a înființat în Muzeul Național de Istorie a României din București, a venit o circulară din partea Partidului Comunist Român, la acea vreme la putere, prin care tot ce însemna aur și argint din întreaga țară să fie dus către acest muzeu, cumva să devină Muzeul la Amiral al României. Ceea ce, mă rog, n-a fost neapărat o idee rea.
Citește și Aeroportul din Iași introduce o premieră: zboruri charter spre Palma de Mallorca
Acum, ținând cont de contextul că aceste minunate podoabe se află în subsolurile Muzeului de Istorie a României, credem noi, de bun augur, ținând cont și că se împlinesc 100 de ani de la înființarea Palatului Culturii, ținând cont că suntem cea mai sigură clădire muzeală din Iași, cred că din zona de nord-est și una dintre cele mai sigure din țară, credem că aceste podoabe ar trebui să se întoarcă acasă, cel puțin pentru o perioadă, până Muzeul de Istorie va fi gata, până va fi cu totul în regulă.
Citește și Un nou parc la Ciric: Primăria Iași face demersuri pentru reabilitarea fostei tabere
Aceste bunuri au fost luate pe bază de transfer în anii 70 și credem că tot pe bază de transfer se pot întoarce acasă, definitiv sau provizoriu, asta o să hotărască proprietarul, în speță Ministerul Culturii„, a spus Andrei Apreotesei.
Fii alături de noi pe Facebook și Instagram pentru a fi primul informat!