Adminis.ro reprezintă portalul administrației ieșene

De interes

BCE avertizează: Europa ar putea avea de pierdut de pe urma războiului comercial dintre SUA şi China

BCE avertizează: Europa ar putea avea de pierdut de pe urma războiului comercial dintre SUA şi China

Banca Centrală Europeană (BCE) a lansat un avertisment cu privire la impactul potențial al războiului comercial dintre Statele Unite și China asupra economiei europene. Piero Cipollone, membru al board-ului BCE, a subliniat că o astfel de dispută ar putea afecta grav zona euro. În același timp, Cipollone a sugerat că BCE ar putea reduce în continuare dobânzile de referință, având în vedere încetinirea inflației.

De la jumătatea anului 2024, BCE a aplicat cinci reduceri de dobânzi. În prezent, îngrijorările legate de o creștere economică slabă au depășit temerile legate de inflația persistentă. Investitorii se așteaptă la cel puțin trei reduceri de dobânzi suplimentare în 2025. „Este încă loc pentru ajustări în jos”, a afirmat Cipollone într-un interviu pentru Reuters.

Totuși, BCE se confruntă cu o incertitudine considerabilă din cauza prețurilor ridicate ale energiei și a tensiunilor comerciale globale

Cipollone a explicat că, în aceste condiții, instituția nu poate face previziuni clare privind direcția viitoare. Inclusiv o posibilă reducere a dobânzilor în martie 2025. De asemenea, el a avertizat că politica comercială agresivă a Statelor Unite ar putea avea un impact negativ asupra economiei europene.

Cipollone a menționat îngrijorarea legată de posibilitatea unei escaladări a războiului comercial între SUA și China. Acesta a subliniat că China controlează aproximativ 35% din capacitatea de producție mondială, iar o intensificare a conflictului ar putea lovi sever economia europeană. Recent, SUA au impus tarife de 10% pe importurile din China, iar Beijingul a răspuns cu măsuri de represalii.

În contextul unei posibile pierderi de acces pe piața americană, China ar putea să își direcționeze produsele către Europa. Ceea ce ar putea afecta prețurile și creșterea economică pe continent. Deși scenariile economice sugerează că SUA vor resimți mai puțin impactul tarifelor, Cipollone a relativizat efectele acestora asupra Europei, menționând că o depreciere a euro ar putea ajuta economia să absoarbă șocul.

Citește și: Om de afaceri din Iași, menționat în dosarul Nordis

Pe de altă parte, Cipollone a remarcat că piața muncii din zona euro este stabilă, consumul ar putea să revină. De asemenea, sectorul construcțiilor rămâne puternic. Reducerea dobânzilor se transmite în întreaga economie, iar chiar și industria, care a fost în recesiune în ultimii doi ani, arată semne de revenire. Cipollone nu se așteaptă la o recesiune în 2025.

Fii alături de noi pe Facebook și Instagram pentru a fi primul informat!