26 de preoți din toată țara au fost dojeniți de către Patriarhia Română. Care au fost motivele?
Înaltpreasfințitul Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, a fost din nou sancționat de Biserica Ortodoxă Română (BOR). De această dată, sancțiunea constă într-o dojană scrisă, fiindcă a făcut declarații elogioase la adresa lui Călin Georgescu și a lui Vladimir Putin într-un interviu acordat publicației franceze Le Figaro.
Într-un interviu acordat publicației franceze Le Figaro, acesta l-a descris pe Călin Georgescu, candidat independent la președinție, ca fiind „mai mult un om al lui Dumnezeu decât un politician”.
Declarațiile ÎPS Teodosie au fost făcute cu o zi înainte de anularea primului tur al alegerilor prezidențiale. În cadrul interviului, arhiepiscopul a mai spus despre Georgescu că este „un credincios, nepot și strănepot de preot, care apără valorile creștine și se interesează de viața de zi cu zi a românilor”.
Elogii i-a adus şi lui Vladimir Putin. „Este un om al împăcării şi un constructor de biserici”, spunea ÎPS Teodosie.
26 de clerici au fost aduși în fața Patriarhiei
În afară de Înaltpreasfințitul Teodosie, alți 26 de clerici au fost aduși în fața Patriarhiei pentru comentarii politice. Printre ei se numără și Episcopul Ignatie al Hușilor, care a primit, de asemenea, o dojană sinodală scrisă pentru campania sa împotriva lui Călin Georgescu. Episcopul a refuzat să comenteze mustrarea.
Pe listă se află și duhovnicul-regizor Ciprian Mega, oprit de la slujire de către Episcopia Ortodoxă a Oradei. Acesta este acuzat că ar fi fost „plantat” în BOR de către Rusia. Mega a declarat: „Chestiunea asta cu neimplicarea bisericii în politică ține de ipocrizia unui discurs politic. Problema nu se pune dacă face sau nu politică biserica. Ce a făcut biserica a fost o abordare greșită”.
Preotul Cătălin Axinte din Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților a fost, de asemenea, mustrat de către Sfântul Sinod pentru că a încercat să schimbe haina duhovnicească cu cea de primar.
Citește și Kelemen Hunor. Demisia lui Klaus Iohannis ”ne-ar ajuta pe toți”
Mustrarea este cea mai blândă pedeapsă pe care o poate da Sfântul Sinod, cea mai drastică fiind excluderea din Biserică.
Fii alături de noi pe Facebook și Instagram pentru a fi primul informat!