Adminis.ro reprezintă portalul administrației ieșene

Urbanism

Turnul Iulius la un pas de aprobare

Turnul Iulius la un pas de aprobare. Investiția prevede construirea celei mai înalte clădiri din Iași: un regim cu 26 de etaje și o înălțime maximă de 120 metri.

Planul urbanistic zonal (PUZ) poate fi aprobat într-o ședință următoare, posibil chiar în luna septembrie. Primăria a publicat proiectul de hotărâre care va intra în plenul CL, ultimul pas procedural înainte ca PUZ-ul să fie dezbătut de către consilierii locali. Proiectul este unul mai vechi: a fost inițiat în urmă cu aproape cinci ani. Atunci au apărut și primele informații despre planurile investiționale ale Iulius, fiind organizată și o dezbatere publică în acest sens.

Vezi un alt articol: Statuia din fața Palatului Culturii va fi restaurată.

Conform celor de la ZDI, care au citat oficialii companiei, „Compania IULIUS dorește continuarea planurilor de dezvoltare în Iași, inclusiv prin extinderea Iulius Mall, cu obiectivul de a susține consolidarea unor poli urbani de atractivitate, care să contribuie la retenția tinerilor și să susțină mediul universitar. Demersul investițional propune funcțiuni de retail adiționale, spații de office clasa A și locuri de parcare. Mai multe detalii vor putea fi oferite odată cu evoluția demersului”.

Turnul va intra în topul celor mai înalte clădiri din România

Având în vedere înălțimea maximă propusă, turnul din Tudor Vladimirescu va intra în topul celor mai înalte clădiri din România – o premieră pentru Iași. Turnul va fi construit în extinderea Iulius Mall, pe actualul amplasament al parcării laterale. Dar, aceasta nu va fi singura extindere. Complexul va continua cu un imobil cu 6 etaje (în zona căminelor T9 și T10), iar, spre bld. Tudor Vladimirescu, va fi un corp de clădire cu 5 etaje. Potrivit proiectului de PUZ, suprafața totală a terenului ajunge la peste 32.000 mp, care face obiectul unei asocieri între IULIUS și Universitatea Tehnică „Gh. Asachi”.

Poate ești interesat de: Muzeul de Științe Naturale la un pas de marea deschidere.

Regimul maxim de înălțime propus este cu 2 niveluri în subsol, parter, 26 etaje și un etaj tehnic. În PUZ se prevăd funcțiuni precum: birouri, servicii și comerț. În ceea ce privește parcările, proiectul de PUZ, supus dezbaterii publice acum câțiva ani, prevedea un număr de aproape 1.300 locuri. Numărul exact va fi calculat la faza întocmirii documentației pentru obținerea autorizației de construire. 

Urmărește-ne pe Facebook, dar și pe Instagram, pentru a fi primul care află noutățile din județul Iași!