Adminis.ro reprezintă portalul administrației ieșene

De interes

Dezvoltare industrială modestă

Dezvoltare industrială modestă. O analiză făcută de George Ţurcănaşu, lector doctor la Departamentul Geografie din cadrul Facultăţii de Geografie şi Geologie, Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, și preluată de ZDI, arată că Iașul nu prea are cu ce se lăuda la capitolul industrializare sau parcuri industriale.

Vezi și: Parc logistic la Miroslava, o investiție de 36 milioane lei.

În România există 103 parcuri industriale cu titlu acordat prin Ordin al Ministrului şi Hotărâre a Guvernului la data de 30.03.2022, suprafaţa totală atingând 3441 ha. Din totalul parcurilor, doar 73 sunt operaţionale, ceea ce înseamnă 2653 ha. Alte 30 de parcuri, ce însumează 788 ha, se află în curs de amenajare sau la stadiul green field.

Vom avea oportunități de cercetare-dezvoltare?

Avantajele unui parc industrial cu titlu acordat prin Ordin al Ministrului şi Hotărâre a Guvernului:

  • În primul rând, sunt spaţii care oferă infrastructura modernă necesară unei implantări economice. Odată construite, aceste structuri reprezintă o opţiune de localizare rapidă. Aceasta fiind facilă pentru orice companie ce doreşte să se localizeze într-o anumită zonă.
  • În al doilea rând, nu sunt de neglijat facilităţile de ordin fiscal (taxe şi impozite). Pentru bunurile imobile şi terenurile transmise în folosinţa parcului industrial.
  • Construcţia de parcuri industriale reprezintă o modalitate în care autorităţile pot crea oportunităţi pentru implantările din zonele de producţie şi cercetare-dezvoltare.

Citește și: Vom avea o strategie de dezvoltare a Iașului.

  • De asemenea, un parc industrial (cu sau fără titlu acordat prin Ordin al Ministrului şi Hotărâre a Guvernului) are capacitatea de a oferi servicii. Servicii a căror eficienţă e maximă în activitatea de gestionare a afacerilor (servicii de security, de banking, de posting, de consulting etc.). Utile, de altfel, tuturor categoriilor dimensionale de firme.
  • Nu în ultimul rând, parcurile industriale (cu sau fără titlu acordat prin Ordin al Ministrului şi Hotărâre a Guvernului) reprezintă oportunităţi de relocalizare şi delocalizare. Fie că vorbim de activitățile de producţie ale unor firme deja prezente pe piaţa locală, în conformitate cu renta funciară (categorie extrem de dinamică în zonele urbane ce se metamorfozează rapid), dar şi cele cu legislaţia în domeniul mediului, care prevede transferarea capacităţilor de producţie spre periferiile zonelor urbane.

Topul județelor industrializate

Dacă privim la TOP IV cele mai industrializate judeţe (după numărul de salariaţi): Bucureşti şi judeţele Timiş, Argeş şi Braşov, niciunul dintre acestea nu se regăseşte în top IV judeţe după suprafaţa parcurilor industriale.

Ultimul top e condus de: 

  • Prahova (909 ha, dintre care 646 ha în parcuri operaţionale)
  • Cluj (459 ha, dintre care 331 ha în parcuri operaţionale)
  • Bihor (261 ha, dintre care 241 ha în parcuri operaţionale)
  • Sibiu (210 ha, integral operaţionale)

Nu uita să ne urmărești pe Instagram și Facebook, pentru a fi la curent cu toate informațiile din județul tău!