În fiecare an, pe 16 octombrie, 150 de țări sărbătoresc ”Ziua alimentației”. Sute de evenimente şi activităţi de sensibilizare reunesc guverne, municipalităţi, întreprinderi, organizaţii ale societăţii civile, media, public, chiar şi tineri. Ele promovează conştientizarea la nivel mondial a foametei şi, de asemenea, promovează acţiuni pentru viitorul hranei, al oamenilor şi al planetei.
Apa este esenţială pentru viaţă şi acoperă aproximativ 71% din suprafaţa Pământului. Doar 2,5% din această apă este însă proaspătă, potrivită pentru băut, agricultură şi majoritatea utilizărilor industrial. Apa este o forţă motrice pentru oameni, economii şi natură şi fundamentul hranei noastre. Într-adevăr, agricultura reprezintă 72% din extragerile globale de apă dulce, dar, ca toate resursele naturale, apa dulce nu este infinită.
Vezi și: Ziua Internațională a Bastonului Alb va fi sărbătorită la Târgu Frumos.
În prezent, 2,4 miliarde de oameni trăiesc în ţări cu stres hidric. Aproximativ 600 de milioane de oameni care depind, cel puţin parţial, de sistemele alimentare acvatice suferă de efectele poluării, degradării ecosistemelor, practicilor nedurabile şi schimbărilor climatice. Trebuie să producem mai multe alimente şi alte produse agricole esenţiale cu mai puţină apă, asigurându-ne totodată că apa este distribuită în mod egal, sistemele noastre alimentare acvatice sunt conservate şi nimeni nu este lăsat în urmă.
Istoria sărbătorii
Decizia de a marca Ziua mondială a alimentaţiei la 16 octombrie a fost luată în cadrul celei de-a XX-a sesiuni a Organizaţiei pentru Alimentaţie şi Agricultură a Naţiunilor Unite (FAO). Aceasta s-a desfăşurat la Roma, în perioada 10-28 noiembrie 1979. Data de 16 octombrie reprezintă ziua înfiinţării FAO, în 1945, la Quebec. Adunarea Generală a ONU a ratificat această decizie la 5 decembrie 1980 şi a cerut guvernelor şi organizaţiilor internaţionale, naţionale şi locale să celebreze în fiecare an Ziua mondială a alimentaţiei, care a fost marcată pentru prima dată în 1981.
Citește un alt articol: Plafonarea adaosului comercial la alimente de bază.
Scopul instituirii acestei zile este acela
De a creşte gradul de conştientizare asupra problemelor alimentare ce pot apărea pe termen lung.
De a promova solidaritatea naţională şi internaţională în lupta împotriva foametei, a malnutriţiei şi a sărăciei.
De a încuraja o atenţie sporită asupra producţiilor agricole.
De a promova un transfer de cunoştinţe, dar şi de echipamente către ţările în curs de dezvoltare, mai ales în sprijinul micilor fermieri.
De a încuraja cooperarea economică şi tehnică între ţările în curs de dezvoltare în domenii precum agricultură, silvicultură, piscicultură, nutriţie şi dezvoltare rurală.
Nu ezita să ne urmărești pe Instagram și Facebook, pentru a fi la curent cu toate informațiile!