Adminis.ro reprezintă portalul administrației ieșene

Politic

Alianța PNL-PSD: Ce spun votanții și topul favoriților

Peste jumătate dintre alegătorii PNL și PSD optează pentru candidaturi separate, dezvăluie primul sondaj comandat de liberali. Acesta vine în urma propunerii unor candidaturi comune la scrutinurile din 2024.

PSD Rămâne Favorit la Europarlamentare și Parlamentare

Potrivit sondajului comandat de PNL, PSD conduce în preferințele pentru alegerile europarlamentare și parlamentare, fiind urmat de PNL și AUR. A fost realizat de LARICS, în perioada 11 septembrie-25 septembrie, pe un eșantion de1.003 persoane. Conducerea PNL va prezenta liderilor analiza și strategia pe baza acestor date.

Preferințe Privind Liste Comune

  • 66,3% preferă candidaturi separate
  • Doar 32,3% susțin liste comune

Vezi și: Ciucă în ”poll position” pentru alegerile prezidențiale.


PNL a comandat multiple sondaje în țară pentru a evalua opțiunile electoratului în ceea ce privește o posibilă alianță cu PSD la alegerile generale din 2024. Conducerea PNL va formula o analiză și o strategie pentru 2024 bazate pe rezultatele acestor sondaje. Este important de remarcat că sondajul furnizat de HotNews.ro reprezintă doar unul dintre acestea.

Referitor la ideea listelor comune, din totalul celor chestionați, 66,3% susțin că PSD și PNL ar trebui să candideze separat la alegerile de anul viitor, în timp ce doar 32,3% consideră că cele două partide ar trebui să formeze liste comune.

Ce spun votanții PSD și PNL?

Rapoartele arată faptul că 64,7% dintre votanții PSD preferă candidaturi separate la europarlamentare iar în cazul PNL 59,6% dintre votanții susțin candidaturi separate la europarlamentare.

Când vine vorba de motivații pentru o candidatură comună, 49,7% consideră că avem nevoie de stabilitate în această perioadă dificilă iar 29,3% apreciază buna funcționare a alianței în ultimii ani.

PSD, Favorit la Europarlamentare și Parlamentare

Dacă alegerile pentru Parlamentul European ar avea loc duminica viitoare, 49,1% dintre cei chestionați au declarat că ar merge la vot. Din aceștia, 31,5% ar vota pentru PSD, 22,9% pentru PNL, 15,2% pentru USR, 14,6% pentru AUR, 4,4% pentru PMP, 3,2% pentru UDMR, iar 4,7% pentru SOS.

În cazul alegerilor parlamentare, 32,2% dintre respondenți care ar participa la vot ar opta pentru PSD, 23,9% ar vota cu PNL, 14,7% cu USR, 14,2% cu AUR, 4,0% cu PMP, 2,9% cu UDMR, și 4,6% cu SOS.

Într-o potențială confruntare pentru alegerile prezidențiale, Ciucă și Ciolacu se află la egalitate.

În ceea ce privește o eventuală candidatură la funcția de Președinte al României, sondajul reflectă următoarele preferințe:

Citește și: PSD, PNL și AUR conduc în sondaje.

  • Mircea Geoană (PSD) – 31,3%
  • Victor Ponta (PSD) – 28%
  • Laura Codruța Kovesi – 25,2%
  • Marcel Ciolacu (PSD) – 22,9%
  • Nicolae Ciucă (PNL) – 20,0%
  • Mircea Diaconu (AUR) – 19,7%
  • Gabriela Firea (PSD) – 18,7%
  • Eduard Hellvig (PNL) – 16,7%
  • Cătălin Drulă (USR) – 15,6%
  • George Simion (AUR) – 15,5%
  • Diana Șoșoacă (SOS România) – 13,1%

Sondajul a fost efectuat de LARICS la comanda PNL în perioada 11 septembrie – 25 septembrie 2023, pe un eșantion de 1003 de persoane. Eroarea maximă admisă a datelor este de ±3,1%, la un grad de încredere de 95%.

Metoda utilizată a fost cea a sondajului de opinie, realizat prin intermediul unui chestionar aplicat telefonic. Chestionarele au fost distribuite în toate județele României și în sectoarele Municipiului București.

Nu ezitați să ne urmăriți pe Facebook, respectiv pe Instagram, pentru a fi la curent cu toate informațiile din județ!

octombrie 25, 2024

Campania electorală pentru alegerile prezidențiale din România...

octombrie 23, 2024

Alegerile care au avut loc la finalul...

octombrie 23, 2024

Senator Maricel Popa: Dragi ieșeni, prieteni și...

octombrie 23, 2024

Ciucă îi cere doamnei Lasconi să se...