Adminis.ro reprezintă portalul administrației ieșene

Știri​

Centru de colectare prin aport voluntar la Târgu Frumos

În judeţul Iași încep să fie amenajate centre de colectare prin aport voluntar, care vor primi deşeuri de toate categoriile. Un astfel de centru de colectare a deşeurilor prin aport voluntar (CAV) va fi construit şi dotat în Tg. Frumos. Primăria locală a obţinut finanţarea prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă. Valoarea investiției este de 2,28 milioane de lei și deja a fost lansată oferta de licitație pentru acest obiectiv. Ofertele pot fi depuse până pe 27 noiembrie 2023. Criteriul de evaluare al ofertelor este preţul cel mai scăzut. Ulterior, autoritatea contractantă va putea semna un contract ce prevede un termen de 7 luni pentru finalizarea construcţiei cu tot cu echipamentele din dotare.

Vezi și: Primăria Iași lucrează la un proiect pentru construirea unui centru SPA.

„Activităţile propuse prin proiect vor cuprinde investiţiile necesare înfiinţării unui centru de colectare prin aport voluntar ce va asigura colectarea separată a deşeurilor menajere care nu pot fi colectate în sistem «door-to-door», respectiv deşeuri reciclabile şi biodeşeuri care nu pot fi colectate în pubelele individuale, precum şi fluxurile speciale de deşeuri – deşeuri voluminoase, deşeuri textile, deşeuri din lemn, mobilier, deşeuri din anvelope, deşeuri de echipamente electrice şi electronice, baterii uzate, deşeuri periculoase, deşeuri de grădină sau din solarii, deşeuri din construcţii şi demolări”, menţionează caietul de sarcini ataşat procedurii de licitaţie.

Județul Iași va beneficia de 12 centre de aport voluntar

În orașul Târgu Frumos, centrul de colectare prin aport voluntar va fi amenajat pe un teren în suprafaţă de 2420 mp, dincolo de traseul Autostrăzii Unirii, în apropierea nodului de legătură a DN 28B (Tg. Frumos-Hârlău-Botoşani) cu A8. Aici vor fi amplasate cele 16 containere pentru diferitele tipuri de deşeuri, majoritatea sub o copertină montată pe structură metalică uşoară, un punct administrativ, dar şi un cântar cu sarcina maximă de 50 de tone. La containerele de colectare a deşeurilor periculoase, textile, electrice, obiecte de uz casnic, hârtie/carton, plastic şi lemn/mobilier – toate închise – este prevăzut acces pietonal din exterior. Celelalte containere, aflate sub copertină, sunt descoperite.

Vezi un alt articol: Iașul se alătură rețelei UNESCO de orașe creative!

Printre comunele  ieșene care au lansat licitații similare se regăsesc Holboca și Tătăruși. Apelul de proiecte de acest fel, pe Componenta 3 din PNRR (Managementul Deşeurilor), a fost deschis la finanţare în vara acestui an. Ministerul Mediului a aprobat finanţările pentru Brăieşti, Podu Iloaiei, Moşna, Valea Seacă, Victoria, Româneşti, Lespezi, Miroslava și Pașcani. Municipiul Iaşi va primi 11,5 milioane de lei. De altfel, Iaşul şi Paşcaniul apar şi pe lista oraşelor care vor beneficia de fonduri – 20, respectiv 2,5 milioane de lei. Acestea pentru modernizarea şi completarea sistemelor de management integrat al deşeurilor municipale prin acelaşi program din PNRR.

Nu uita să ne urmărești pe Instagram și pe Facebook pentru a fi la curent cu toate informațiile!