Adminis.ro reprezintă portalul administrației ieșene

Politic

Legea pensiilor intră la vot în Senat, după acordul din Coaliție

Proiectul de lege privind sistemul public de pensii intră astăzi la vot în Senat, în procedură de urgenţă. Asta potrivit programului de lucru al forului legislativ. Acesta urmează să fie dezbătut în comisia de specialitate pentru raport şi apoi va intra la vot în plen, marți după-amiază. PSD şi PNL au dezbătut luni în coaliţie neînţelegerile privind această lege. Legea pensiilor a fost subiectul discuţiei şi luni în şedinţa coaliţiei. Atunci au fost clarificate toate aspectele privind noua lege, inclusiv cele referitoare la sursele de finanţare, potrivit liderilor coaliţiei. PSD şi PNL au anunţat după şedinţă că proiectul intră în linie dreaptă în Parlament, fiind susţinut de întreaga coaliţie.

Vezi și: Ciucă atacă PSD pe legea pensiilor.

Ministrul Muncii susține că anul viitor vor fi două majorări ale pensiilor. Prima majorare va fi la 1 ianuarie, când pensiile vor fi indexate cu rata inflației, iar în septembrie, după recalculare, 3 milioane de pensii vor fi majorate. „În 2024, pensiile românilor vor creşte de două ori. Prima dată începând cu 1 ianuarie când pensiile românilor vor creşte cu 13,8 la sută. Fiecare dintre cei 4,8 milioane de români va beneficia de asta. Valoarea punctului de pensie mergând de la 1.785 cât este astăzi, la 2.032 de lei. Este un efort important pe care România îl face, care e o formă de respect pentru fiecare român, este o formă de echitate pentru fiecare român. Aceasta va fi prima parte a procesului de aplicare a noii legi”, a declarat Simona Bucura-Oprescu.

Prevederile noii legi a pensiilor

„Cea de-a doua parte va fi recalcularea pensiilor şi aplicarea acesteia, începând cu 1 septembrie. Pensiile se plătesc lună pe lună, prin urmare, de la 1 septembrie vor avea noile pensii recalculate în care vor vedea exact punctele de contributivitate, punctele necontributive şi punctele de stabilitate pe care le au fiecare dintre dânşii şi care, sigur, vor duce la o creştere a pensiei de peste 40 la sută, în medie. Fiecare român este important să ştie că nu va avea o pensie mai mică prin noua lege a pensiilor se va menţine cuantumul cei mai favorabil şi peste 3 milioane de români vor avea pensii mai mari”, a spus ministrul Muncii. Legea, care este asumată prin PNRR, are la bază mai multe principii, printre care cel al obligativităţii, al contributivităţii, al egalităţii sau al stabilității asigurării la sistemul public de pensii.

Urmărește-ne pe Facebook, dar și pe Instagram, pentru a fi primul care află noutățile!

octombrie 25, 2024

Campania electorală pentru alegerile prezidențiale din România...

octombrie 23, 2024

Alegerile care au avut loc la finalul...

octombrie 23, 2024

Senator Maricel Popa: Dragi ieșeni, prieteni și...

octombrie 23, 2024

Ciucă îi cere doamnei Lasconi să se...