Adminis.ro reprezintă portalul administrației ieșene

Politic

Proiectul de lege „Primul Monument” a trecut de Senat

 „Primul Monument”, proiectul de lege care încurajează accesarea de fonduri pentru proprietarii clădirilor cu mare valoare istorică, a trecut de votul în Senat! Este al treilea proiect de lege prin care ne asumăm salvarea patrimoniului monumentelor.

„Primul Monument” arată clar că abordarea problematicii monumentelor se schimbă complet. Ne-am obișnuit să ne raportăm la proprietarii de clădiri monument istoric, fie persoane fizice, fie persoane juridice, printr-o abordare de tip „polițistul rău”. Îi amendăm pentru că nu întrețin corespunzător aceste clădiri monument.

Citește și: Biblioteca Centrală Universitară face parte din Proiectul Ro-cultura.

Trebuie să depășim această etapă. Venim cu o inițiativă prin care arătăm că ne pasă de trecut cu adevărat. Asistăm la un fel de revoluție în abordarea problematicii clădirilor monument istoric. Astfel se schimbă paradigma și statul devine un partener al proprietarilor acestor edificii. Colaborarea se face prin reguli clare, cu drepturi și obligații de o parte și de cealaltă.

Protejarea identității noastre

Cred că statul are obligația ca, pe de o parte să supravegheze modul în care cei care sunt proprietari păstrează, conservă și restaurează monumentele. În egală măsură cred că statul are datoria să vină și în sprijinul lor. Prevederile fiscale pe care le-am inclus în acest al treilea proiect de lege încurajează proprietarii să acceseze o serie de fonduri, să beneficieze de facilități fiscale pentru a depăși această abordare greșită pe care am avut-o până acum.

Vezi și: Apar noi schelete în spatele UAIC.

„Primul Monument” este o abordare de tipul programului „prima casă”, adică oferă facilități sau fonduri celor care caută o soluție și doresc să restaureze o clădire-monument. O dată cu trecerea proiectului „Primul Monument” prin Senat pot spune că întregul pachet legislativ propus de mine a fost deja validat aici și merge spre vot la Camera Deputaților.

Permiteți-mi să vă reamintesc: „850 de clădiri momument din țara noastră se află în stare de colaps și precolaps. Trebuie să intervenim pentru că în joc este identitatea noastră și simboluri naționale de mare valoare.

Legea salvării monumentelor

Am lucrat la un proiect de lege prin care punem în siguranță 100 de monumente în fiecare an. Nu este vorba de reabilitare, ci de stoparea degradării și asigurarea că aceste clădiri nu se vor prăbuși la cel mai mic cutremur. Proiectul a trecut de Senat, acum este la colegii din Camera Deputaților. De asemenea, am depus un alt proiect de lege prin care autoritățile locale să poată interveni legal și să salveze clădiri monument care au situații juridice foarte complicate. Și acest proiect a trecut de Senat, acum este în Camera Deputaților. Și iată, proiectul „Primul Monument” se află de acum, de asemenea, în mâinile colegilor din Camera Deputaților.”

Pachetul de proiecte de legi care reglementează și sprijină concret autoritățile și proprietarii să salveze monumentele încurajează colaborarea și sprijinul, căutarea soluțiilor împreună într-un cadru legislativ generos cu ambele părți. Proprietarii acestor clădiri se pot adresa autorităților pentru sprijin. Autoritățile vor avea la îndemână mijloacele legale prin care vor putea să intervină. Să salveze o clădire emblematică pentru comunitate.

Citește și un alt articol: Vom plăti scump gunoiul.

Mi se pare foarte important să înțelegem că trebuie să încetăm să privim monumentele istorice ca pe niște piedici în calea dezvoltării orașelor. Monumentele, de fapt, ajută la:

  • regenerarea urbană și a locurilor în care se află,
  • au un rol important  în identitatea noastră,
  • sunt surse de venit financiar,
  • sunt atracții turistice.

Trebuie să înțelegem că această lege ajută multe domenii. Este o investiție atât emoțională, cât și inteligentă, care se va recupera cu siguranță.”, a declarat Liviu Brătescu, senator PNL Iași.

Nu uita să ne urmărești pe Instagram și pe Facebook pentru a fi la curent cu toate informațiile!

octombrie 25, 2024

Campania electorală pentru alegerile prezidențiale din România...

octombrie 23, 2024

Alegerile care au avut loc la finalul...

octombrie 23, 2024

Senator Maricel Popa: Dragi ieșeni, prieteni și...

octombrie 23, 2024

Ciucă îi cere doamnei Lasconi să se...