Adminis.ro reprezintă portalul administrației ieșene

Politic

Noua lege a pensiilor a fost adoptată de Senat

Noua lege a pensiilor a fost adoptată ieri de Senat în ritm accelerat. Documentul, care prevede în principal recalcularea celor 4,7 milioane de pensii aflate în plată, ajunge acum la Camera Deputaţilor. For decizional în acest caz. Proiectul legii pensiilor a trecut rapid ieri de Senat, cu dezbateri marcate de contre între putere şi opoziţie. Principalul subiect a fost sursa de finanţare pentru majorările prevăzute în documentul elaborat de Guvern. Preşedintele Casei Naţionale de Pensii, Daniel Baciu, arăta că, potrivit legii, pensionarii vor beneficia anul viitor de două majorări.

Citește incă un articol: Legea pensiilor intră la vot în Senat, după acordul din Coaliție.

„O dată cu 1 ianuarie, unde vor beneficia toţi pensionarii sistemului public de pensii, vorbim de aproximativ 5 milioane de pensionari, iar pe 1 septembrie pensiile se vor recalcula pe noua formulă de calcul din noua lege a pensiilor. Aici contează foarte mult parcursul profesional, contează foarte mult stagiul de cotizare, valoarea indicelui de corecţie pe care l-au avut în momentul ieşirii la pensie, a subliniat Daniel Baciu, președintele Casei Naționale de Pensii.

Reforma pensiilor în România

PSD şi PNL au votat în favoarea documentului şi au arătat că proiectul aduce echitate în sistem, are sursă de finanţare sustenabilă, iar pensiile celor 4,7 milioane de beneficiari urmează să fie recalculate după o nouă formulă.

De asemenea, liderul de grup al PSD, senatorul Lucian Romaşcanu a precizat: „Nu poţi să ai acelaşi termen de cotizare, pe aceeaşi poziţie profesională, şi să ai pensii diferite. Această lege vine cu această corecţie.

Vezi și: Ciucă atacă PSD pe legea pensiilor.

La rândul său, liderul senatorilor liberali, Daniel Fenechiu, a recunoscut că legea este perfectibilă, dar reprezintă un pas înainte. Deşi aflată în opoziţie, UDMR a votat în favoarea documentului, pentru că, arătau senatorii Uniunii, este binevenită recalcularea pensiilor. În schimb, senatorii USR şi AUR, tot din opoziţie, s-au abţinut de la vot şi au criticat faptul că nu au identificat sursa de finanţare sustenabilă, iar proiectul nu asigură echitatea sistemului de pensii. Documentul merge la Camera Deputaţilor, care este for decizional în acest caz. 

Urmărește-ne pe Facebook, dar și pe Instagram, pentru a fi primul care află noutățile!

octombrie 25, 2024

Campania electorală pentru alegerile prezidențiale din România...

octombrie 23, 2024

Alegerile care au avut loc la finalul...

octombrie 23, 2024

Senator Maricel Popa: Dragi ieșeni, prieteni și...

octombrie 23, 2024

Ciucă îi cere doamnei Lasconi să se...