Adminis.ro reprezintă portalul administrației ieșene

Mediu

Pădurile României monitorizate prin satelit

Pădurile României monitorizate prin satelit. Ministerul Mediului a anunțat că a fost publicat în SICAP raportul procedurii de atribuire a contractului de achiziție publică pentru sistemul de monitorizare a tăierilor din pădurile României, ce utilizează imagini satelitare. Instituția a precizat că se deschide acum termenul legal de 10 zile pentru depunerea contestațiilor conform news.ro. Contractul vizează dezvoltarea unui sistem ce va analiza imagini satelitare pentru identificarea zonelor de defrișare a pădurilor. Acestea vor fi comparate cu baza de date SUMAL pentru a determina legalitatea tăierilor în respectivele perimetre.

Citește și: ”Pădurile” lui Iulian Dascălu.

În zonele unde nu există date în SUMAL pentru tăieri, vor fi generate alerte. Acestea implică verificări suplimentare cu ajutorul unui set secundar de imagini satelitare de înaltă rezoluție sau prin investigații terestre. Echipele de teren vor dispune de 4 autovehicule și 4 drone echipate cu camere optice, termice și senzori LiDAR. Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a adăugat că capacitatea tehnică a ministerului și a gărzilor forestiere va fi consolidată prin dotarea cu 15 stații de lucru performante cu răcire pe apă și 15 laptopuri, permițând analize avansate în teren.

Acest contract, parte a proiectului „Capacitatea sporită de supraveghere, control și monitorizare a pădurilor prin intermediul unui sistem informatic integrat” din cadrul PNRR, are o valoare totală de 31.590.677 lei. Potrivit ministrului, investițiile vor plasa România alături de țările ce folosesc cele mai moderne tehnologii pentru monitorizarea stării pădurilor.

Urmăriți-ne și pe paginile de socializare Instagram și Facebook.