Adminis.ro reprezintă portalul administrației ieșene

Primăria Ipatele

COMUNA IPATELE

Comuna Ipatele se află în marginea de sud a județului, la limita cu județul Vaslui, zona sa nordică fiind udată de râul Stavnic. Este străbătută de șoseaua județeană DJ248B, care o leagă spre nord de Șcheia, Mogoșești și Voinești și spre sud de Drăgușeni și mai departe în județul Vaslui de Negrești.

Comuna Ipatele are în componență patru sate: Ipatele care este și sat reledință și satele Alexești, Bâcu și Cuza Vodă.

Patru obiective din comuna Ipatele sunt incluse în lista monumentelor istorice din județul Iași ca monumente de interes local. Două dintre ele sunt situri arheologice: cel de la „Doschina” și situl de „pe Beci”. Celelalte două obiective, clasificate ca monumente de arhitectură, sunt biserica „Sfântul Nicolae” (1789) din satul Bâcu și Biserica de lemn „Sfântul Nicolae” (1805). În vechime, satul Ipatele s-a numit Mogoșești și a făcut parte din Ținutul Vaslui. Prima atestare documentară datează din jurul anului 1400. Nu există date precise cu privire la existența aici a unui lăcaș de cult, dar acesta trebuie să fi existat în a doua jumătate a secolului al XVIII-lea, din moment ce la anul 1774 erau doi preoți și doi diaconi în satul Valea lui Ipati.

Conform ultimului recensământ, populația comunei Ipatele se ridică la 1.865 de locuitori, în scădere față de recensământul anterior, când se înregistraseră 2.078 de locuitori. Majoritatea locuitorilor sunt români (95,92%). Din punct de vedere confesional, majoritatea locuitorilor sunt ortodocși (93,78%).

Comuna Ipatele este administrată de un primar și un consiliu local compus din 11 consilieri. Primarul Elena-Luminița Lipșa, de la Partidul Social Democrat, este în funcție din octombrie 2020.

 

 

Despre

Primar: Elena-Luminița Lipșa

Contact primărie:

Dorești să faci o sesizare?