Adminis.ro reprezintă portalul administrației ieșene

Primăria Mogoșești Siret

Comuna Mogoșești Siret

Comuna Mogoșești – Siret se află în partea de vest a județului, pe malul drept al Siretului. Este străbătută de șoseaua județeană DJ208, care o leagă spre sud de Hălăucești, Mircești și în județul Neamț de Săbăoani, și spre nord de Stolniceni-Prăjescu, Pașcani, Valea Seacă, Lespezi, și mai departe în județul Suceava la Dolhasca, Dolhești, Preutești și Fălticeni. Este străbătută și de calea ferată Roman-Suceava, pe care este deservită de halta de călători Mogoșești și de stația Muncelu. La est se mărginește cu comuna Alexandru Ioan Cuza, la sud comuna Hălăucești, județul Iași și Nisiporești județul Neamț, la vest comuna Tupilați (Hanul Ancuței) județul Neamț, de care o desparte drumul European E85 iar la nord comunele Miroslovești, satul Ciohorani și Stolniceni Prăjescu ambele județul Iași.

Comuna Mogoșești-Siret are în coponență trei sate: Mogoșești-Siret care este sat de reședința și satele Muncelu de Sus și Tudor Vladimirescu.

La sfârșitul secolului al XIX-lea, comuna purta denumirea de Mogoșești. În comună funcționau o școală mixtă, două biserici ortodoxe și două catolice. Anuarul Socec din 1925 consemnează comuna în aceeași plasă, având 1996 de locuitori în satele Mogoșești, Muncelu de Sus și Principesa Maria (sau Satu Nou).

Imediat după al Doilea Război Mondial, regimul comunist a impus schimbarea numelui satului Principesa Maria în Tudor Vladimirescu. În 1950, comuna a fost transferată raionului Pașcani din regiunea Iași. În 1968, ea a trecut la județul Iași.

Conform ultimului recensământ, populația comunei Mogoșești-Siret se ridică la 3.689 de locuitori, în scădere față de recensământul anterior, când se înregistraseră 4.061 de locuitori. Majoritatea locuitorilor sunt români (95,93%). Din punct de vedere confesional, majoritatea locuitorilor sunt ortodocși (74,98%), dar există și minorități de romano-catolici (18,32%) și ortodocși de rit vechi (1,3%).

Comuna Mogoșești-Siret este administrată de un primar și un consiliu local compus din 13 consilieri. Primarul Damian Butnariu, politician independent, este în funcție din 2004.

Despre

Primar: Damian Butnariu

Contact primărie:

Dorești să faci o sesizare?