Adminis.ro reprezintă portalul administrației ieșene

Mediu

Uniunea Europeană renunță la ideea de a impune standarde stricte

Uniunea Europeană renunță la intenția de a impune standarde mai stricte privind nivelurile de poluare pentru mașini. Parlamentul European și cele 27 de state membre ale Uniunii Europene au renunțat, luni, la ideea de a impune standarde mai stricte privind emisiile de gaze de eșapament pentru autoturisme. Acest pas a fost făcut pentru a reduce costurile suplimentare pentru industria auto. Aceștia se confruntă cu investiții semnificative în vehicule electrice. Noua standardizare Euro 7, aprobată luni seara, se axează pe reducerea emisiilor pentru vehiculele grele de marfă. Aceasta introduce și limite pentru emisiile de particule cauzate de uzura frânelor și a pneurilor.

În plus, introduce cerințe minime pentru durabilitatea bateriilor din mașinile electrice și hibride. Astfel, impunând ca acestea să-și mențină cel puțin 72% din capacitate după opt ani sau 160.000 de kilometri. Cu toate acestea, noul regulament trebuie să fie oficial aprobat de Parlament și de statele membre înainte de a fi pus în aplicare.

Citește și: Vom plăti mai mult impozit pe mașini.

Noile reguli

Se vor aplica într-un interval de 30 de luni pentru autoturisme și camionete și patru ani pentru autobuze și camioane. Aceste reguli sunt mai puțin ambițioase decât cele propuse inițial de Comisia Europeană în noiembrie 2022. Țări precum Franța și Italia au pledat pentru apărarea intereselor industriei auto și a celor aproximativ 14 milioane de locuri de muncă din acest sector în UE. Constructorii auto au avertizat că standardele prea stricte ar putea afecta negativ ocuparea forței de muncă și prețul mașinilor, care deja devin din ce în ce mai puțin accesibile pentru clasa de mijloc.

Asociația Constructorilor Europeni de Automobile a salutat noul standard pentru oferirea unei „certitudini în planificare” într-o perioadă în care industria se confruntă cu investiții masive în dezvoltarea de vehicule electrice pentru a rămâne competitivă cu producătorii precum Tesla și companiile chineze.

Fii alături de noi pe Facebook și Instagram pentru a fi primul informat!