Adminis.ro reprezintă portalul administrației ieșene

Consiliul Județean

Bojdeuca lui Ion Creangă a fost vizitată de peste 3.000 de persoane până în Ajunul Crăciunului

Bojdeuca lui Ion Creangă a fost vizitată de peste 3.000 de persoane până în Ajunul Crăciunului.

Pe data de 15 decembrie, publicul a avut ocazia să redescopere Bojdeuca lui Ion Creangă din Ţicău, care a fost redeschisă după finalizarea reabilitării.

Cu toate că această renovare a fost însoțită de un val de critici la adresa Consiliului Județean. Locuitorii din Iași și nu numai au venit într-un număr impresionant pentru a vedea transformările și a observa schimbările făcute în acest loc.

Citește și Rețeaua de apă din comuna Prisăcani va fi extinsă de către ApaVital

Până în Ajunul Crăciunului, numărul vizitatorilor a depășit cifra de 3.000. Ceea ce reflectă un interes crescut față de această importantă moștenire culturală.

Bojdeuca lui Ion Creangă din Iași a primit cea de-a treia renovare în istoria sa

Repararea casei memoriale din Iași a lui Creangă a avut loc anterior în anii 1942 și 1985. Acum a fost renovată pentru a treia oară în istoria sa. Această renovare face parte din proiectul „Călător pe Meridiane Culturale”, implementat de Consiliul Județean Iași în colaborare cu Consiliul Raional Fălești și Primăria Orașului Fălești, în calitate de parteneri.

Valoarea totală pentru renovarea Ansamblului Muzeal „Ion Creangă” a fost de 3.065.112,64 de lei, fără TVA. Acest cost include refacerea amfiteatrului, un spațiu educațional important. Totodata și lucrări precum și reabilitarea căilor de acces pietonale, reamenajarea spațiilor verzi și îmbunătățirea sistemului de iluminat.

De asemenea, au fost realizate lucrări de stabilizare a terenului și asigurarea siguranței Bojdeucii, care au implicat cheltuieli în valoare de 1.468.186 lei, fără TVA. Costul lucrărilor de renovare a Bojdeucii a fost de 699.460 de lei, fără TVA. În plus, s-au efectuat lucrări de reabilitare și modernizare a clădirii anexe, construită în 1989, care va fi transformata într-o bibliotecă și spațiu pentru expoziții temporare și evenimente. Costul acestor lucrări a ajuns la 897.465 de lei, fără TVA.

Nu uita să ne urmărești pe Instagram și Facebook, pentru a fi la curent cu toate informațiile!