Adminis.ro reprezintă portalul administrației ieșene

De interes

Muzeul „Mihail Sadoveanu” din Iași se închide pentru o perioadă nedeterminată

Muzeul „Mihail Sadoveanu” din Iași se închide pentru o perioadă nedeterminată.

Începând cu 16 ianuarie 2024, Muzeul „Mihail Sadoveanu” din Iaşi va fi închis temporar de către Consiliul Judeţean, în vederea conservării acestuia.

Muzeul „Mihail Sadoveanu” din Iași va rămâne închis pentru o perioadă nedeterminată, conform anunțului făcut de reprezentanții Consiliului Județean Iași. Această clădire a fost implicată într-un proces legal de zece ani, ceea ce a făcut imposibilă demararea vreunui proiect de renovare.

Citește și Prima Casă devine Noua Casă 2024 – Ce schimbări au loc în program anul acesta: sumele care pot fi alocate

Muzeul „Mihail Sadoveanu” a fost vizitat ultima dată de ieșeni în weekendul care a trecut. Conform anunțului făcut, începând de marți, 16 ianuarie 2024, muzeul va fi închis pe termen nedeterminat, urmând a intra într-un proces de conservare.

A fost inaugurat în data de 5 noiembrie 1980

Este important de menționat că ultima renovare a Muzeului „Mihail Sadoveanu” a avut loc între 1978 și 1980, în momentul deschiderii sale. O serie de expertize tehnice au fost efectuate în anii 1990 și 2009. Din cauza problemelor legale, de-a lungul timpului s-au realizat doar lucrări de verificare, reparații și întreținere, dar nu s-au efectuat investiții majore.

În prezent, avem norocul de a nu mai avea niciun litigiu în legătură cu patrimoniul Muzeului „Mihail Sadoveanu”, toate problemele legate de revendicarea proprietății fiind soluționate definitiv de Judecătoria Iași.

Muzeul „Mihail Sadoveanu” s-a deschis pe 5 noiembrie 1980, pentru a marca 100 de ani de la nașterea celei care-i poartă numele, Mihail Sadoveanu. Clădirea în care este amplasat muzeul, cunoscută sub numele de „Casa cu turn”, a fost construită în prima parte a secolului al XIX-lea și a fost inițial reședința lui Mihail Kogălniceanu. Între anii 1917 și 1919, casa a fost închiriată de prințesa Maria Cantacuzino și a găzduit compozitorul George Enescu. Din 1918, casa a devenit proprietatea lui Mihail Sadoveanu (1880-1961).

Familia scriitorului a locuit în această vilă din Copou timp de 18 ani, numită și „vila cu turnișor pătrat”, până în 1936, când s-au mutat la București. În cadrul casei, existau două saloane, o cameră de lucru, un dormitor și două camere pentru copii. De-a lungul anilor, Sadoveanu și-a schimbat biroul dintr-o încăpere în alta, în funcție de inspirație, și a scris aproximativ 35 de cărți.

Nu uita să ne urmărești pe Instagram și Facebook, pentru a fi la curent cu toate informațiile!