Adminis.ro reprezintă portalul administrației ieșene

Știri​

Modul de repartizare a bugetului Iașului pentru anul 2024: care sunt principalele investiţii?

Modul de repartizare a bugetului Iașului pentru anul 2024: care sunt principalele investiţii?

Primăria Iași estimează pentru acest an un buget general al municipiului de aproximativ 2,4 miliarde de lei. Aproximativ o treime din această sumă este alocată dezvoltării.

Ca de obicei, autoritățile locale au publicat o formă simplificată a bugetului, în care sunt prezentate doar capitolele de cheltuieli, fără o detaliere pe secțiuni. Momentan, nu sunt cunoscute în întregime investițiile planificate, însă principalele proiecte sunt cele care deja se află într-o etapă avansată de implementare.

Citește și Muzeul „Mihail Sadoveanu” din Iași se închide pentru o perioadă nedeterminată

Bugetul general este format din trei componente principale: bugetul local în valoare de 1,6 miliarde de lei, bugetul creditelor în sumă de 285 milioane de lei și bugetul centralizat al instituțiilor sub autoritatea Primăriei în suma de 560 milioane lei.

Aproximativ 660 milioane lei vor fi alocate către Iași din impozitul pe venit, reprezentând una dintre principalele surse de venit pentru Primăria locală. Se estimează că încasările din taxe pe proprietate, plătite direct de către locuitorii din Iași, vor fi de peste 100 milioane lei, în timp ce impozitul pe mijloace de transport va aduce încă 31 de milioane lei la buget. De asemenea, Primăria va obține o sumă semnificativă din concesionarea și închirierea diverselor active, în valoare de peste 47 milioane lei.

Principalele investiții

Estimăm că investițiile Primăriei, inclusiv cele ale instituțiilor din subordine precum spitalele, școlile și altele, se ridică la aproximativ 800 milioane de lei. În această sumă se regăsesc și investițiile necesare pentru creditelor contractate pentru construirea depoului Dacia, în valoare de 109 milioane lei, și pentru reabilitarea cinematografului Dacia, în valoare de 15 milioane lei.

Citiți proiectul bugetului AICI:

În cadrul Programului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), există mai multe proiecte deosebit de importante. Unul dintre acestea se referă la achiziţionarea de tramvaie şi autobuze electrice. Licitaţiile pentru aceste vehicule, în valoare de aproximativ 240 milioane lei, se află în prezent în stadiul finalizării. Cu toate acestea, livrarea acestor vehicule la Iaşi va începe abia spre finalul anului 2025.

Citește și Finanțele ieșene au atribuit contractul în valoare de 1 milion de euro către Poșta Română

De asemenea, un alt proiect important cuprins în PNRR este modernizarea şcolilor. Cel puţin zece licitaţii sunt în desfăşurare, în valoare totală de aproximativ 80 de milioane de lei, iar alte licitaţii vor fi lansate în viitor. Această investiţie urmăreşte să ofere un mediu educaţional modern şi adecvat pentru elevi.

Blocurilor sociale, în valoare de circa 70 de milioane de lei

În PNRR, se regăseşte şi proiectul de construire a blocurilor sociale, în valoare de circa 70 de milioane de lei. Această iniţiativă are ca scop soluţionarea problemei locuinţelor sociale şi oferirea de condiţii de trai decente pentru cetăţeni.

Reabilitarea Colegiului Pedagogic „Vasile Lupu”

Una dintre investițiile importante, pentru care lucrările vor începe în acest an, privește reabilitarea Colegiului Pedagogic „Vasile Lupu”. În cazul în care nu va exista nicio problemă cu această licitație (Primăria fiind obligată să efectueze o a treia evaluare a ofertelor), contractul ar trebui semnat până în primăvară. Fondurile în valoare de 80 milioane de lei sunt asigurate prin intermediul unui program național derulat de guvern pentru reconstrucția clădirilor cu risc seismic în care funcționează unități școlare.

În ceea ce privește investițiile proprii cu o anumită amploare, cele mai avansate proiecte se află în Bucium. Contractele pentru construcția unei șosele, a unui pasaj și a sistemului de iluminat public au fost semnate, iar valoarea totală a acestor investiții se ridică la aproximativ 60 de milioane de lei. De asemenea, se așteaptă finalizarea licitației pentru refacerea pasajului Alexandru cel Bun, proiect estimat la 70 de milioane de lei, dar contractul încă nu a fost semnat.

De asemenea, o altă lucrare care a întârziat la Primărie este reabilitarea parcului din fața Teatrului Național. Cu toate acestea, se estimează că aceasta va fi finalizată, probabil, în vara acestui an, iar valoarea totală a investiției se ridică la aproximativ 20 de milioane de lei.

Nu uita să ne urmărești pe Instagram și Facebook, pentru a fi la curent cu toate informațiile!

Primaria Miroslava
Primăria Pașcani
Primăria Pașcani