Adminis.ro reprezintă portalul administrației ieșene

De interes

Meniu

615 ani de atestare documentară

615 ani de atestare documentară. Orașul Iași a fost menționat pentru prima oară într-un privilegiu comercial. A fost acordat negustorilor din Liov emis în 1408 de domnul Moldovei Alexandru cel Bun. Deoarece existau clădiri mai vechi de această dată (spre exemplu presupusa Biserică armeană construită în 1395). Se crede că orașul este mult mai vechi, cel puțin cu câteva decenii înainte de această dată, fapt dovedit și de zidurile Curții Domnești.

Emis din Suceava în 6 octombrie 1408 (6916), respectivul document menționa:

”Din mila lui Dumnezeu, noi, Alexandru voievod, domn al Țării Moldovei. Facem cunoscut cu această carte a noastră tuturor celor care o vor vedea sau o vor auzi că am încheiat cu sfetnicii și cu orășenii din târgul Liov și cu tot poporul lor și am făcut așezământ despre vămi, în țara noastră, și am încheiat cu dânșii ca să umble în țara noastră cu mărfurile lor.

Citește și un alt articol: Cine are șanse la președinție?

Și le-am rânduit vămi și le-am ușurat să dea vamă, în țara noastră astfel… Iar cine va merge spre părțile tătărăști, <va plăti> pentru 12 cântare, în Suceava, o rublă de argint, în IAȘI treizeci de groși (…) Iar cine va duce vite la tătari <va plăti> la vama principală, în Suceava, de vită patru groși, iar în Iași doi groși… iar pentru o sută de oi, în Suceava șaizeci de groși, iar în Iași treizeci de groși…”

Copia slavonă după pergamentul original, fost în Arhiva orașului Liov, a fost realizată de I. Bogdan și se păstrează la Biblioteca Academiei Române. Documentul era întărit cu pecetea domnească, „ Pecetea lui Io Alexandru voievod <domn> al Țării Moldovei“ .

Urmărește-ne pe Facebook, dar și pe Instagram, pentru a fi primul care află noutățile!

decembrie 8, 2023

Protestele spontane ale grefierilor continuă să blocheze...

decembrie 8, 2023

Ministerul Muncii anunţă că va implementa, de...

decembrie 7, 2023

Căutați documentele necesare pentru recalcularea pensiei? Conform...