Un studiu preliminar efectuat în cadrul programului de prevenire a bullying-ului derulat în anul școlar 2023-2024 de Salvați Copiii România în 60 de grădinițe arată că 78% dintre educatori au fost nevoiți să gestioneze situații de bullying la grupă. Potrivit unui comunicat al Salvați Copiii transmis miercuri către Agerpres, studiul mai indică faptul că 35% dintre educatori aveau în grupă copii care ocazional nu aveau cu cine să se joace.
Programul a contribuit la dezvoltarea psiho-emoțională a 8.821 de copii cu vârste între trei și șase ani. Aceștia se regăsesc în 60 de grădinițe din București și opt județe:
- Argeș,
- Buzău,
- Călărași,
- Dâmbovița,
- Ialomița,
- Ilfov,
- Prahova,
- Teleorman,
Acestea au la bază o metodologie dezvoltată de Mary Foundation și Salvați Copiii Danemarca. Peste 600 de cadre didactice au dobândit competențele necesare pentru implementarea metodologiei Free of Bullying la clasă. Peste 8.800 de părinți au fost informați cu privire la metode educaționale.
Citește și: Șomajul în creștere la tineri.
Programul a fost monitorizat pe tot parcursul implementării
Opiniile cadrelor didactice și părinților cu privire la comportamentele copiilor și gradul lor de integrare socială au fost colectate atât la începutul, cât și la finalul anului școlar, prin intermediul analizei de impact.
Un procent de 70% dintre copiii preșcolari care au beneficiat de programul „Să fim prieteni – Fără bullying” au capacitatea de a-și exprima emoțiile și de a le gestiona într-un mod pozitiv (o creștere de 12% față de evaluarea anterioară implementării programului). 83% dintre copii recurg la întrajutorare (o majorare de 9%) și 88% au tendința de a se raporta pozitiv la cei care sunt diferiți de ei (o creștere de 9%).
Referitor la atitudinea copiilor, 50% dintre specialiști constată reducerea comportamentelor agresive între copii. De asemenea, 98% dintre specialiștii care au beneficiat de formare, mentorat și au lucrat cu metodologia „Să fim prieteni – Fără bullying” consideră că au dobândit instrumente pentru prevenirea bullying-ului și 65% dintre ei și-au îmbunătățit semnificativ colaborarea cu părinții. În plus, 36% dintre părinții implicați în program declară că gestionează mai bine conflictele între copii.
Fii alături de noi pe Facebook și Instagram pentru a fi primul informat!