Adminis.ro reprezintă portalul administrației ieșene

De interes

Alegeri locale în Republica Moldova. Ion Ceban obține un nou mandat

Pro-rusul Ion Ceban a câștigat un nou mandat la Primăria Chișinău în urma alegerilor locale din Republica Moldova. Comisia Electorală Centrală (CEC) anunță că peste 1,15 milioane de votanți au participat la alegeri. Reprezentând peste 41,4% din totalul alegătorilor înscriși în listele electorale.

UPDATE: Partidul lui Ion Ceban, Mișcarea Alternativa Națională (MAN), a obținut cele mai multe voturi în Consiliul Municipal Chișinău. MAN a atras 33,10% din electorat, depășind Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS), susținut de 32,88% dintre alegători. Partidul Socialiștilor din Republica Moldova a obținut 9,64% din voturi. Edilul în funcție, Ion Ceban, a declarat că a câștigat în primul tur al alegerilor, acuzând Partidul Acțiune și Solidaritate că a încercat să fraudeze scrutinul.

Vezi și: USR la un pas de disoluție.

„Conform datelor preliminare – MAN a câștigat în Chișinău. Aduc sincere mulțumiri tuturor locuitorilor, în numele meu și al echipei. Au fost manipulări, trișări și multe încercări de a frauda alegerile, în folosul partidului de la guvernare. A fost cel mai lung proces de numărare al voturilor, din toate scrutinele din ultimii ani. După calculele noastre, minim 51% din voturile exprimate în municipiu, trebuiau să fie pentru Primarul General și 34 la sută – pentru MAN în CMC. Vom publica toate procesele verbale. Muncim și la această oră și mulțumesc reprezentanților MAN, prezenți la secțiile de votare. Celor care au monitorizat procesul electoral și cel de numărare al voturilor.”, a declarat Ion Ceban luni dimineața.

Primarul în exercițiu al municipiului Chișinău, fostul socialist Ion Ceban, a câștigat, din primul tur, alegerile locale din capitala Republicii Moldova. Asta potrivit rezultatelor parțiale anunțate luni dimineața, la ora 7:30, de Comisia Electorală Centrală, în urma centralizării voturilor de la 304 din totalul celor 305 secții de votare din oraș.

Cum au decurs alegerile?

Ceban, care a candidat acum din partea Mișcării Alternativa Naționale, al cărei președinte este, a fost susținut de 132.245 alegători. Respectiv 50.58% din totalul cetățenilor care și-au exercitat dreptul de vot în Chișinău l-au votat. Pe locul al doilea se situează candidatul partidului de guvernământ, Partidul Acțiune și Solidaritate, Lilian Carp, care a fost votat de 73.930 alegători (28.27%). Pe poziția a treia se află candidatul Partidului Socialist din Republica Moldova, Adrian Albu, cu 1.1815 voturi (4.52%).

Toate secțiile de votare s-au închis la ora 21.00. În 8 din cele 898 de localități, prezența la urne a fost sub 25%. Aceasta conduce la repetarea alegerilor în aceste zone. Potrivit Codului electoral, alegerile sunt considerate valabile doar dacă participă cel puțin 1/4 din numărul de persoane înscrise în listele electorale. În cazul în care alegerile sunt declarate nevalabile în anumite circumscripții sau secții de votare, Comisia Electorală Centrală dispune organizarea unui nou scrutin în decurs de 2 săptămâni. Acesta se desfășoară cu aceleași date din listele electorale, aceleași candidaturi și aceeași compoziție a consiliilor și birourilor electorale.

Vezi și: Oficial: Marius Bodea candidat USR la Primărie.

La Chișinău, conform datelor CEC, primarul suspendat Ion Ceban, care candidează pentru încă un mandat din partea partidului pe care-l conduce – Mișcarea Alternativă Națională (MAN), are 50,65 la sută (131.348) după prelucrarea a 302 procese verbale din totalul de 305. Candidatul partidului de guvernământ Acțiune și Solidaritate (PAS), Lilian Carp, are 28,20 la sută (73.126).

Duminică au avut loc în Republica Moldova alegeri locale generale. Moldovenii au votat pentru a-și alege 898 de primari și 11.058 de consilieri în consiliile locale de nivelul I și II.

Nu uita să ne urmărești pe Instagram și Facebook, pentru a fi la curent cu toate informațiile!

iulie 22, 2024

Ricky Martin a electrizat scena în seara...

iulie 22, 2024

Taxa pe lux a fost implementată în...

iulie 22, 2024

Update: La ora 12.00, într-un comunicat postat...

iulie 22, 2024

Lanțul francez Carrefour a concediat peste 900...