Adminis.ro reprezintă portalul administrației ieșene

De interes

Apartamentele din Iași mai scumpe în debutul anului 2024

Apartamentele din Iași mai scumpe în debutul anului 2024.

În debutul acestui an, prețurile apartamentelor din Iași au înregistrat o creștere, odată cu majorarea TVA-ului în sectorul imobiliar de la 5% la 9%. Dacă doriți un apartament într-un ansamblu rezidențial recent construit trebuie să mai scoateți din buzunar la prețul final încă o sumă cuprinsă între 3.000 și 5.000 de euro.

Experții în domeniul imobiliar avertizează încă din anul trecut că se anticipază o creștere semnificativă a prețurilor în cursul anului 2024.

Citește și Peste 9 milioane de euro pentru sistemul de distribuție a gazelor la Popricani

În prezent, piața se află într-o fază de stagnare, cu toți participanții într-o atitudine de așteptare. Informațiile furnizate de dezvoltatorii imobiliari confirmă că prețurile locuințelor au crescut în urma majorării TVA-ului de la 5% la 9%. Practic, toți aceștia au ajustat tarifele cu o creștere cuprinsă între 3.000 și 5.000 de euro per apartament.

Un apartament evaluat inițial la 50.000 de euro se vinde acum la 55.000 de euro

Creșterile de preț au fost aplicate de către toți dezvoltatorii cu proiecte noi. În contrast, prețurile la blocurile mai vechi nu au înregistrat modificări semnificative, iar acest aspect poate stimula cererea pentru aceste proprietăți. Este incert cum va evolua situația, dar, în mod evident, luna ianuarie se remarcă prin o atmosferă mai liniștită.

În decembrie 2023, s-au înregistrat cele mai multe tranzacții, iar în prezent, oamenii sunt în expectativă pentru a vedea cum se vor dezvolta lucrurile pe piață.

Apartamente mai scumpe în Iași

Potrivit experților, clienții au acționat rapid pentru a achiziționa proprietăți în Iași în perioada noiembrie-decembrie 2023, având în vedere temerile legate de anunțatele creșteri de prețuri în anul 2024.

Începând cu luna ianuarie, prețurile apartamentelor au înregistrat o creștere semnificativă, determinând locuitorii din Iași să se grăbească să cumpere imobile cu o suprafață de până la 120 de metri pătrați. Astfel, cei care achiziționează locuințe se confruntă cu costuri mai mari, deoarece și dezvoltatorii plătesc un TVA aproape dublu.

Începând cu 1 ianuarie 2024, persoanele fizice care achiziționează un imobil cu destinația de locuință, având o suprafață utilă de maximum 120 de metri pătrați (fără anexe gospodărești) și un preț de până la 120.000 de euro, vor fi supuse unei taxe pe valoare adăugată (TVA) mai ridicate, crescând de la 5% la 9%.

În Iași, majoritatea cumpărătorilor plătesc între 60.000 și 120.000 de euro pentru locuințe. Acești clienți doresc să achiziționeze apartamente atât pentru rezidență, cât și în scopuri de investiții, orientându-se spre locuințele din zona metropolitană.

Nu uita să ne urmărești pe Instagram și Facebook, pentru a fi la curent cu toate informațiile!

iulie 15, 2024

Premierul Marcel Ciolacu s-a întâlnit cu reprezentanții...

iulie 15, 2024

Seceta afectează culturile agricole. Culturile agricole din...

iulie 15, 2024

In iunie 2024, inflația în România a...

iulie 15, 2024

Spania a învins Anglia cu 2-1 (Nico...