APM Iași ne spune să nu ne facem griji: praful saharian NU a avut un impact negativ asupra calității aerului.
În perioada 23-24.04.2024, monitorizarea calității aerului de către Agenția pentru Protecția Mediului (APM) Iași, cu ajutorul rețelei automate de monitorizare, a arătat că masa de aer încărcată cu praf saharian care a traversat teritoriul României, inclusiv regiunea de Nord-Est, nu a avut un impact negativ asupra calității aerului din județul Iași. Aceste informații au fost confirmate și de Administrația Națională de Meteorologie.
Precipitațiile din ultima perioadă au dus la depunerea umedă a prafului saharian la sol, ceea ce a determinat nivele reduse de particule în suspensie PM10 înregistrate în toate cele 3 stații automate de măsurare (IS-1 Podu de Piatră, IS-2 Decebal Cantemir, IS 5 – Tomesti). Valorile au fost sub limita zilnică pentru protecția sănătății populației, iar indicele general de calitate a aerului a fost evaluat ca fiind de la Bun la Acceptabil în toate cele 3 stații fixe.
În graficul de mai jos se poate observa faptul că în intervalul de timp în care masa de aer încarcată cu praf saharian a traversat zona noastră, concentrațiile maxime orare de PM10 înregistrate sunt sub 50 de µg/mc și mai mici decât maximele din data de 22.04.2024.
Recomandăm ca, pe parcursul unor astfel de episoade de transport de praf saharian, persoanele sensibile sau cu risc de sănătate să evite ieșirile/deplasările ori activitățile fizice sau sportive în aer liber.
Citește și A fost avizat traseul viitoarei Variante Sud de Ocolire a municipiului Iași
Pentru ceilalti indicatori, valorile inregistrate n-au fost semnificativ mai mari fată de cele înregistrate în zilele anterioare.
Fii alături de noi pe Facebook și Instagram pentru a fi primul informat!