Adminis.ro reprezintă portalul administrației ieșene

De interes

Meniu

Astăzi este echinocțiul de primăvară

Echinocțiul de primăvară 2024 are loc miercuri, pe 20 martie, la ora 05:06(ora României). Fenomenul marchează începutul primăverii astronomice în emisfera nordică, în timp ce în emisfera sudică începe toamna astronomică. Echinocțiul de primăvară reprezintă, de asemenea, data la care se spune că „ziua este egală cu noaptea”. Adică orele de lumină sunt egale cu cele de întuneric. Trecerea la ora de vară în 2024 va fi la câteva zile după acest eveniment, pe 31 martie, când ceasurile sunt date înainte cu o oră.

Denumirea populară a fenomenului astronomic este „Țâr Înainte”, respectiv „Țâr Înapoi” (potrivit volumului „Zile şi mituri. Calendarul ţăranului român”, de Ion Ghinoiu, 2000). Durata zilei (luminată de soare) va continua să crească, iar cea a nopţii să scadă, până la data de 21 iunie, când se va încheia primăvara astronomică, odată cu solstiţiul de vară.

Vezi și: Trecerea la ora de vară în România.

Trecem la ora de vară pe data de 31 martie 2024, când ceasurile sunt date înainte cu o oră. Ultima duminică din luna martie va fi astfel cea mai scurtă zi din an, cu doar 23 de ore.

În perioada orei de vară, diferența dintre ora oficială a României şi Timpul Universal (GMT) va fi de trei ore (față de două ore, la ora de iarnă). Revenirea la ora de iarnă se va face duminică, pe data 27 octombrie 2024, atunci când ora 04:00 va deveni ora 03:00, iar lumina solară va fi pentru mai puține ore pe cer, iar astfel noaptea devine mai lungă. Când trecem la ora de iarnă, dormim cu o oră mai mult. Ziua de 27 octombrie 2024 va avea 25 de ore.

Urmăriți-ne și pe paginile de socializare: Instagram și Facebook.

mai 17, 2024

Facebook VS Instagram – Ce preferă tinerii...

mai 17, 2024

Premierul Marcel Ciolacu s-a întâlnit cu mediul...

mai 17, 2024

Mai multe cofetării, patiserii și fast-food-uri ar...